Navigacija

Objave

True Stories Market povezuje filmske radnike s dokumentiranjem rata

Dio programa Suočavanje s prošlošću Sarajevo Film Festivala, novi True Stories Market, jedinstven je događaj koji povezuje filmske radnike s organizacijama koje dokumentiraju i istražuju ratove koji su vođeni u Jugoslaviji u 1990-im godinama, s ciljem da ove priče predstavi široj publici.

Na True Stories Marketu, koji će biti održan 17. augusta, organizacije će predstaviti filmskim radnicima šest slučajeva koji još nisu obrađeni u nekoj filmskoj ili televizijskoj produkciji. Nakon prezentacija uslijedit će susreti jedan-na-jedan gdje će filmski stvaraoci moći saznati više o tim slučajevima i mogućnosti da se na osnovu njih razviju filmski ili dokumentarni projekti, uz korištenje istraživanja, dokumentacije i ekspertize koju te organizacije mogu ponuditi.

Jovan Marjanović, rukovodilac Industrijskog odjela Sarajevo Film Festivala, komentirao je:

"Zahvaljujući neprocjenjivom radu ovih organizacija, postoje bogate zbirke istraživačkog materijala i dokumentacija tih ratova. No, prevelik dio tog materijala i događaji koje bilježe široj javnosti ostaju nepoznati. Želimo pomoći da se to promijeni i naš cilj je da stvorimo "open source" gdje se ove organizacije i filmski radnici mogu susresti i sarađivati. Nadamo se da će sve ovo omogućiti da se ove važne priče iznesu pred širu publiku kako i zaslužuju, koristeći žurnost i snagu koju film može ponuditi."

Partnerske organizacije u ovom prvom izdanju ove inicijative su Balkanska istraživačka mreža (BIRN), Centar za građansko obrazovanje (CCE), Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, forumZFD Civilna mirovna služba, Integra, Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP), Helsinški odbor za ljudska prava, te Istraživačko-dokumentacioni centar Sarajevo.

Program Suočavanje s prošlošću podržava Fondacija Robert Bosch i predstavlja se u partnerstvu s Al Jazeera Balkans.

Bit će predstavljene sljedeće priče:


LOGOR MORINJ
Izvor: Centar za građansko obrazovanje (CGO), Crna Gora

Jedan od biljega rata, sa kojim se još uvijek u potpunosti nije suočilo crnogorsko društvo, jest i logor Morinj. Nekada mjesto, koje je ostalo kao zlokobno sjećanje onih, koji su tamo zarobljeni u vrijeme ratnog pohoda Crne Gore, danas je mjesto koje se primjerice diči izvrsnom ugostietljskom ponudom. U kojem ni novi gosti, turisti, ne znaju povijest od prije samo dvije decenije. A o čemu crnogorsko društvo govori gotovo sramežljivo ili nikako, još uvijek se nesuočavajući sa onim što je to mjesto značilo početkom 90-tih prošlog stoljeća, u vrijeme jednog krvavog rata.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je nevladina i neprofitna organizacija, osnovana 2002. godine. Vizija CGO-a je Crna Gora kao demokratsko društvo odgovornih građana i građanki. Misija CGO-a je da doprinese razvoju građanskog društva i učešću građana i građanki u oblikovanju politika i donošenju odluka kroz obrazovanje različitih aktera u oblasti demokratije, ljudskih prava i evropskih integracija.


MILENA PERČIN
Izvor: Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Hrvatska

Vrijeme rata za sobom nerijetko ostavlja kompleksne priče, koje mogu osupnuti kako svojom okrutnošću, ali i neočekivanom humanošću. Priča Milena Perčin, Hrvatice koja je ostala u SAO Krajini i izbjegla sa srpskim stanovništvom poslije VRA Oluja, u sebi je upravo spoj ovih dviju krajnosti rata – sin joj je poginuo kao pripadnik HV-a, dok su je njeni susjedi Srbi čuvali od moguće odmazde u srpskom okruženju. Ova priča donosi dakle i pozitivnu stranu ljudskosti u ratu, u kojem su ljudi različitih nacionalnosti spašavali živote jedni drugima, a nakon rata krenuli živjeti život, pa makar i povratnički..

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću djeluje u Zagrebu, Hrvatska. Osnovana je 2004. godine s ciljem produbljivanja javnog dijaloga o suočavanju s prošlošću putem dokumentiranja povijesnih događaja, razvoja edukativnih politika, komemorativnih praksi, prava na obeštećenje, unapređivanja sudskih praksi i pravnih standarada, naročito kroz praćenje suđenja za ratne zločine.


SBX BREZOVICA
Izvor: Forum Civil Peace Service (forumZFD | Forum Ziviler Friedensdienst), Srbija

SBX Brezovica pruža mogućnost drugačijeg ponašanja, od one koja nasilna okolina od pojedinca ponekad i zahtjeva. Tako se prijateljstvo mladih Srba i Kosovara, iz dnevnopolitičke vizure čini nemogućim. No, mladi boarderi kroz svoj primjer nude drugačiju mogućunost života jednih pored drugih. U kojem prijateljstvo nije tabu riječ, za mlade ljude poput njih.

Forum Civil Peace Service (forumZFD | Forum Ziviler Friedensdienst) je njemačka organizacija koja je osnovana 1996. godine. Ona osposobljava stručnjake i šalje ih u konfliktne regione gdje sarađuju sa lokalnim partnerima, promovišući miroljubivu koegzistenciju i nenasilno rješavanje konflikata.


S.K.
Izvor: Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina

Priča S.K. – žrtva rata/logora, koja nakon njega postaje nacionalist. Sa razlozima, koji bi iz vizure njegova stradanja, mogla biti lako shvaćena, zašto se ta posljedica takvoj žrtvi dogodila. No, kada ta žrtva shvaća kako nacionalizam nije pravi put za nju, kada odluči protiv njega se boriti, i svoj stav suočavati sa dojučerašnjim istomišljenicima, ta životna priča postaje i iznimna filmska priča.

Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj je nepolitičko, nezavisno, nevladino i neprofitabilno udruženje građana, koje je registrovano 10. maja 1996. godine kod nadležnog Osnovnog suda u Bijeljini. Od svog osnivanja ova nevladina organizacija je posvećena promociji, zaštiti i monitoringu stanja ljudskih prava u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i regionu. Organizacija je, takođe, svoje aktivnosti usmjerila na edukaciju građana, posebno mladih, o temeljnim vrijednostima na kojima su zasnovana ljudska prava, kao i oblast tranzicione pravde.


BALJEVINE
Izvor: Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Bosna i Hercegovina

Baljevine – sjajna priča o selu koje se očuvalo od rata, u kojemu su Srbi i Bošnjaci čuvali jedni druge, otišli iz njega pred Hrvatima, vratili se i dižu glas jer ovakvo selo ne paše nikome u BiH danas. Jer pokazuje da je suživot, i nakon krvavog rata ne samo moguć, već možda i jedini izbor.


OSOBA A., OSOBA H. I OSOBA J. F.
Izvor: Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Bosna i Hercegovina

Tri priče jednog pakla – priče o silovanim ženama u ratu, nažalost nisu nepoznate. No, iz razumljivih razloga one uvijek ostaju kao površinska činjenica. Koja je opće prihvaćena, i o njoj se ne priča. I s vremenom, strahote, ali i posljedice s kojima se suočavaju u svojoj okolini postanu tabu tema, o kojima se šuti. Tri žene u ovom projektu, odlučile su govoriti. Kako bi u ime mnogih upozorili da su tu, oko nas, da žive s malo razumijevanja za sve ono što i danas prolaze. Ali da ne odustaju, i da i dalje žele od života zadržati ono što je od njega ostalo.


RAMIZ NUKIĆ
Izvor: Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Bosna i Hercegovina

Ramiz Nukić – jedna od možda najsurovijih priča suočavanja s ljudskim zločinom, ispričana kroz priču protagonista koji već godinama svoje dane provodi u šetnji šumom, u kojoj svakodnevno pronalazi posmrtne ostatke ubijenih u ratu. Svaki kadar ovog mogućeg filma, svaki njegov minut, oštro je suočavnje zapravo s ljudskom nečovječnošću. Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je nevladina organizacija specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine. Novinari BIRN BiH od 2005. godine objavljuju analize i kontinuirano informiraju javnost o radu Suda BiH, kao i lokalnih sudova, na procesuiranju predmeta za ratne zločine.

Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije