Navigacija

Objave

Prikazujemo film BAKA, posljednji u programu Posvećeno...

Danas prikazujemo posljednji film u selekciji programa Posvećeno, BAKA, sjajnog filipinskog reditelja Brillante Mendoze.

Otimač mobilnog telefona ubio je unuka bake Sepe. Osim što je očajna zbog neočekivanog nasilja, ona mora da snosi teret organizovanja sahrane. Porodica je siromašna i nema dovoljno novca za mrtvački sanduk i za zakonito gonjenje osumnjičenog ubice. Ali starica je spremna čak i da traži kredit od banke kako bi osigurala pristojnu sahranu i pravdu za svog voljenog unuka. Baka Puring odlučna je da unuka Matea izbavi iz zatvora, iako je optužen da je besmisleno ubio unuka bake Sepe. Ali, siromašna starica nema novca za kauciju. Svaki put kad posjeti unuka u zatvoru da mu donese pristojan obrok, srce joj se slama kad vidi da trati život iza rešetaka. Dvije bake se moraju suočiti na prvom suđenju. Obje su slabašne i siromašne, a svaka je odlučna da učini sve što je potrebno za svoga unuka. Budućnost slučaja zavisi od ljubavi dviju baka…

Brillante Mendoza je živuće nacionalno blago filipinske nezavisne kinematografije. On je prvi Filipinac koji se takmičio i pobijedio na tri najznačajnija međunarodna filmska festivala, prikazujući svijetu autentične filipinske priče. Filmom se počeo baviti relativno kasno – svoj prvi igrani film režirao je u 45. godini. Mendoza je od početka filmske karijere bio izuzetno produktivan, režiravši 16 filmova u deset godina. Njegovi filmovi ne samo da predstavljaju dašak svježeg vjetra u umjetnosti koja je u stalnoj potrazi za novim, jedinstvenim izrazom, već su prepoznati kao ključni dio  filmske zaostavštine našeg doba.

Projekcija filma BAKA biće održana danas u Kinu Meeting Point u 15:00.

Program "Tribute to" 29. Sarajevo Film Festivala posvećen Jessici Hausner
Retrospektiva filmova Sergeja Loznitse na 28. Sarajevo Film Festivalu
Bono Vox i Wim Wenders na Crvenom tepihu 27. Sarajevo Film Festivala
Premijerno prikazivanje restaurirane verzije filma HOTEL OD MILION DOLARA
Počasno Srce Sarajeva i program Posvećeno 25. Sarajevo Film Festivala Pawelu Pawlikowskom