Navigacija

Objave

LEKCIJA U fokusu

LEKCIJA, bugarskog reditelja Petry Valchanova, biće prikazan danas u Narodnom pozorištu Sarajevo u sklupi programa U fokusu.

Nadežda upozorava svoje učenike da se među njima krije školski lopov. Izjavljuje da će lopovu, kada ga uhvati, “očitati lekciju”. Po povratku kući dočekuje je novi problem: predstavnik suda prijeti joj zapljenom stana. Njen muž nije platio par rata kredita koji je podigao kako bi kupio korišteni transportni kamion sa namjerom da ga popravi i proda. Nadežda posuđuje novac od zelenaša vjerujući da će ga vratiti nakon što kamion bude prodan. Ali vrijeme leti, a kamion se ne može popraviti. Nakon što zelenaš zaprijeti da će joj povrijediti dijete ukoliko ne vrati dug, Nadežda u očaju pljačka banku. Ubrzo potom otkriva identitet školskog lopova, ali više ne zna kakvu bi ga lekciju trebala naučiti.

Petar Valchanov je 2008. godine diplomirao filmsku i TV režiju na Nacionalnoj akademiji za pozorište i film u Bugarskoj. Njegov kratki film PORODIČNA TERAPIJA osvojio nagradu za najbolji igrani studentski film na Međunarodnom filmskom festivalu u Visbadenu 2009. i nagradu JAMESON za najbolji bugarski kratki film na Filmskom festivalu u Sofiji 2008. godine. Sa Kristinom Grozevom je zajednički režirao dokumentarni film PARABOLA O ŽIVOTU (2009) i TV dramu PRINUDNO SLIJETANJE (2010) koja je proglašena za najbolji TV film na Međunarodnom filmskom festivalu Zlatna ruža u Varni, Bugarska 2010. godine. Napisali su i režirali kratki film SKOK koji je nominovan za Evropsku filmsku nagradu na Međunarodnom festivalu kratkog filma Clermont-Ferrand 2013.

Projekcija filma LEKCIJA počinje u 16:00.

Filmovi iz programa U fokusu 29. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo filmove programa U fokusu 28. Sarajevo Film Festivala
Ove godine U fokusu su najuspješniji regionalni filmovi
Predstavljamo filmove programa U fokusu 27. Sarajevo Film Festivala
U Fokusu 2020.