Navigacija

Objave

KINOSCOPE otvara film Jafara Panahija TAXI

Ovogodišnji Kinoscope, koji će sarajevskoj publici ponuditi 19 filmskih ostvarenja - kako poznatih filmskih autora, tako i novih, talentovanih reditelja – počinje danas, 15. augusta u Kinu Meeting Point.

Čast da otvori program - u kojem vam svake godine prikazujemo igrane i dokumentarne filmove iz svih krajeva svijeta – pripala je posljednjem ostvarenju Jafara Panahija, TAXI.

Žuti taksi vozi se živim i šarenim ulicama Teherana. U njega ulaze različiti putnici, svaki iskreno izražava svoje stavove dok razgovaraju sa vozačem koji nije niko drugi nego režiser Jafar Panahi. Njegova kamera, postavljena na šoferšajbu njegovog mobilnog filmskog studija, snima duh iranskog društva kroz ovu komičnu i dramatičnu vožnju ...

Jafar Panahi je rođen 1960. u Mianehu, Iran. Studirao je filmsku i TV režiju u Teheranu. Osvojio je Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji 2000. sa filmom KRUG i Srebrnog medvjeda na Berlinaleu 2006. sa filmom OFSAJD. Danas je priznat kao jedan od najvažnijih nezavisnih režisera u Iranu. Bio je pozvan da bude član žirija na Berlinaleu 2011. godine. Međutim, zabranjeno mu je napuštanje Irana, te je okrivljen je za „propagandu protiv sistema“, osuđen na šest godina zatvora i dvadeset godina zabrane karijere i putovanja. U znak solidarnosti, na Berlinaleu je prikazano pet njegovih filmova 2011.

 

Predstavljamo Kinoscope program 29. Sarajevo Film Festivala
Pomjeranje repriznih projekcija iz programa Kinoscope 28. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Kinoscope program 28. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo filmove Kinoscope programa 27. Sarajevo Film Festivala
Otkrivamo filmove Kinoscope programa 2020.