Navigacija

Objave

Program Posvećeno: ZAMKA i Brillante Mendoza

Sarajevo Film Festival ove godine ima čast da u programu Posvećeno predstavi ostvarenja jednog od najoriginalnijih i najplodnijih savremenih filmskih autora, filipinskog reditelja Brillante Mendoze.

Prvi na programu je njegov film iz 2015. godine ZAMKA. Nakon velikog tajfuna Haijan, koji je grad Tacloban na Filipinima ostavio u strašnom stanju, isprepliću se Bebethin, Larryjev i Erwinov život. Bebeth traži ostatke svoje troje djece u nadi da će pronaći podudarnost DNK među onima koji su sahranjeni u masovnoj grobnici. Larry, koji je izgubio ženu, tješi se pridruživanjem grupi pobožnih katolika koji nose krst prirodne veličine po gradu. Erwin i njegov stariji brat pokušavaju da sakriju od svoje male sestre istinu o smrti roditelja. Kao da tuga za gubitkom voljenih nije dovoljna, niz događaja nastavlja da iskušava njihovu izdržljivost zajedno sa ostalim ljudima koji čekaju da vrijeme obriše te spore, odvratne suze.

Brillante Mendoza je živuće nacionalno blago filipinske nezavisne kinematografije. On je prvi Filipinac koji se takmičio i pobijedio na tri najznačajnija međunarodna filmska festivala, prikazujući svijetu autentične filipinske priče.

Filmom se počeo baviti relativno kasno – svoj prvi igrani film režirao je u 45. godini. Mendoza je od početka filmske karijere bio izuzetno produktivan, režiravši 16 filmova u deset godina. Njegovi filmovi ne samo da predstavljaju dašak svježeg vjetra u umjetnosti koja je u stalnoj potrazi za novim, jedinstvenim izrazom, već su prepoznati kao ključni dio  filmske zaostavštine našeg doba.

Program "Tribute to" 29. Sarajevo Film Festivala posvećen Jessici Hausner
Retrospektiva filmova Sergeja Loznitse na 28. Sarajevo Film Festivalu
Bono Vox i Wim Wenders na Crvenom tepihu 27. Sarajevo Film Festivala
Premijerno prikazivanje restaurirane verzije filma HOTEL OD MILION DOLARA
Počasno Srce Sarajeva i program Posvećeno 25. Sarajevo Film Festivala Pawelu Pawlikowskom