Navigacija

Objave

Mentori Docu Rough Cut Boutique 2015.

Izabrani učesnici programa će imati jedinstvenu priliku da surađuju sa urednicima scenarija, montažerima i filmskim autorima koji imaju bogato iskustvo rada na dokumentarnom filmu, dobitnici su niza nagrada i uživaju veliku naklonost publike. Oni će sa svim projektnim timovima održati dugotrajne i detaljne radne sastanke.

Sa radošću vam predstavljamo specijalne urednike scenarija koji će učestvovati u radu Docu RCB-a 2015!

Thomas Ernst (Mađarska)  je nezavisni filmski montažer i autor. Radio je u više različitih žanrova. Svakom projektu se pridružuje u veoma ranoj fazi kako bi zajedno sa rediteljem i direktorom fotografije razvio tok i koncept projekta, od inicijalne razrade scenarija do prikazivanja završenog filma. Šef je odjela za filmsku montažu pri Filmskoj akademiji u Budimpešti. Duga lista njegovih projekata uključuje HBO dokumentarce “Nevidljive niti”, “Prekomjerna doza” i “Rijeka ljubavi”. Za film “Lutalica” koji će biti prikazan u okviru takmičarskog dokumentarnog programa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala je osvojio Nagradu za najbolji debitantski film na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu, IDFA, 2014. godine. Za montažu filma “Kraljica tišine” je nagrađen njemačkom Kamerapreis nagradom za najbolju montažu 2015. godine.
Ivo Trajkov (Makedonija/ Češka Republika) je reditelj, scenarista i filmski montažer koji je radio na filmovima različitih žanrova: komedijama, eksperimentalnim filmovima, dokumentarnim i istorijskim dramama. Producirao je više od šezdeset epizoda cijenjene dokumentarne serije Nerazjašnjene smrti (2001-2007). Osvajač je niza nagrada. Njegov film Golema voda (2004), velika međunarodna koprodukcija, je bio zvanični makedonski kandidat za nagradu Oskar za najbolji film na stranom jeziku. Ivo je profesor na akademiji za televiziju i film, FAMU, u Pragu, a kao mentor je učestvovao u radu niza dokumentarističkih filmskih radionica širom svijeta.

Uz naša dva specijalna urednika scenarija, Toma Ernsta i Ivu Trajkova, sa ushićenjem predstavljamo i druge fantastične mentore koji će raditi sa učesnicima ovogodišnjeg Docu Rought Cut Boutiquea!

Sa ponosom po treći put ugošćavamo cijenjenu agenticu prodaje Catherine Le Clef iz francuske kompanije CAT&Docs specijalizovane za svjetsku kino i video distribuciju visokoprofilnih međunarodnih, dugometražnih dokumentaraca koje karakterišu oštrina, poštovanje prema temi, radoznalost, raznolikost i inovativnost. Naslovi iz njihove recentne distributerske ponude između ostalih uključuju i filmove „5 slomljenih kamera“, „Planeta puža“, „Posljednji voz ka kući“, „Zovi me Kuchu“, „Cijena seksa“, „Stepenište“ i „Specijalni let“. Sretni smo što će Catherine Le Clef jednom od projekata odabranih za učešće u Docu RCB-u ljubazno dodijeliti nagradu za projekt sa najboljom međunarodnom perspektivom.

Hanka Kastelicová, izvršna producentica dokumentarnog programa za evropsku ispostavu HBO-a, se već 25 godina strastveno zalaže za vioskokvalitetne i beskompromisne dokumentarce, podjednako kao rediteljica/producentica tako i kao urednica za akvizicije. Hanka je bazirana u budimpeštanskom uredu HBO programa za Evropu i blisko surađuje sa njihovim produkcijskim centrima u Varšavi, Pragu i Budimpešti, te nadzire sve aspekte dokumentarne produkcije evropskog ogranka HBO-a. Zvanje magistra je stekla na odjelu za film i TV dokumentarce pri Akademiji scenskih umjetnosti u Pragu. Prije angažmana sa evropskom ispostavom HBO-a radila je za slovenački javni radio-televizijski servis gdje je režirala i producirala brojne dokumentarce. Iskusna je i posvećena autorica dokumentarnih filmova.

Sa zadovoljstvom ćemo ugostiti i Irenu Taskovski (Velika Britanija, Njemačka, Bosna i Hercegovina). Irena je rođena u BiH, a studirala je na praškoj filmskoj akademiji (FAMU) i Filmskoj školi Sam Spiegel u Jerusalemu, dok je zvanje magistra stekla na Državnoj školi za film i televiziju u Londonu. Irena je osnivačica i izvršna direktorica kompanije za međunarodnu prodaju i produkciju nezavisnog dokumentarnog i igranog filma, Taskovski Films Ltd., sa sjedištem u Londonu i Berlinu.  Irena je od 2013. radila za mnogobrojne filmske institucije kao vanjska savjetnica/ekspertica za marketing, prodaju i festivale. Kompanija Taskovski Films Ltd. podržava inovativne, razigrane i riskantne filmske projekte sposobne da privuku i iznenade gledaoce širom svijeta.

Na kraju, ali ne manje bitno, predstavljamo našu dragu gošću, direktoricu fotografije i rediteljicu Kirsten Johnson (SAD). Među posljednjim projektima na kojim je radila kao direktorica fotografije nalaze se i Oskarom nagrađeni  „Građanin četiri“, „Rođena za let: Elizabeth Streb protiv gravitacije“, „Rana i poklon“ i „Veoma napola ozbiljno“. Također je radila na filmu „Nevidljivi rat“, inače kandidatu za Oskara, te “Molitvom pošalji vraga natrag u pakao“ koji je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na Tribeca film festivalu. Sa Laurom Poitras je za film „Zakletva“ podijelila nagradu za najbolju kameru na Filmskom festivalu Sundance 2010.

Kao snimateljica je radila i na filmovima „Farenhajt 9/11“, za Oskara nominovanom filmu „Azil“, „Dame imaju prednost“ koji je nagrađen nagradom Emmy, te filmovima premijerno prikazanim na Sundance film festivalu: „Mjesto za stolom“, „Ovaj film još nije ocijenjen“ i „Derrida“. Film „Krajnji rok“ (koji je režirala zajedno sa Katy Chevigny) je premijerno prikazan na festivalu Sundance i nagrađen je nagradom Thurgood Marshall. Predaje „vizuelnu misao“ na studiju novinarstva Univerziteta u New Yorku i filmsku kameru na magistarskom programu za film pri Školi za vizuelne umjetnosti u New Yorku. Trenutno završava montažu dokumentarnog filma „Slijepo oko“ o svome odnosu kao snimateljice prema onima koje snima.

Ovim se putem srdačno zahvaljujemo sponzorima koji su omogućili učešće ovih izvrsnih mentora u našem programu. To su: ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Bugarski državni institut za kulturu, Makedonska agencija za film i Mađarski filmski fond.

Rada Šešić i Martichka Bozhilova su voditeljice programa Docu Rough Cut Boutique i moderirati će sve radne sesije.

Martichka Bozhilova
Bugarska

Zaposlena u produkcijskoj kompaniji AGITPROP od 1999, Martichka je kao producentica radila na projektima koproduciranim sa Njemačkom, Finskom, Švajcarskom, Švedskom, Italijom, Sjedinjenim Američkim Državama, Grčkom, Kiprom, Hrvatskom i Rumunijom. Njeni su filmovi emitovani širom svijeta, a prikazani su i nagrađivani na festivalima u Kanu, Berlinu, Amsterdamu, Torontu, Pusanu, kao i na Sundance, Tribeca i mnogim drugim filmskim festivalima. Među gore pomenutim filmovima ističu se: Georgi i Leptiri (nagrada Zlatni vuk, Međunarodni festival dokumentarnog filma Amsterdam - IDFA 2004.), Problem komarac i druge priče (Kan 2007.), Koridor #8 (Berlinale 2008.), Dječak koji je bio kralj (Toronto 2011.), Posljednji pirati Crnog mora (Visions du Reel, HotDocs 2013), Ljubav i inžinjering (Tribeca 2014). Osnivačica je i direktorica Balkanskog dokumentarističkog centra www.bdcwebsite.com, članica izvršnog komiteta Evropske dokumentarističke mreže, te članica žirija DokLeipzig 2014 i IDFA 2014 festivala dokumentarnog filma. Također drži predavanja iz oblasti dokumentarnog filma. Martichka je dobitnica nagrade Međunarodni pioniri (International Trailblazer Award) za kreativnost, inovativnost, originalnost i doprinos proboju dokumentarnog filma MIPDOC festivala u Kanu. www.agitprop.bg

Rada Šešić
Holandija/ Bosna i Herzegovina

Rada Šešić je filmska autorica, kritičarka, predavačica i kuratorica rođena u Bjelovaru (Hrvatska). Rada je dio života provela u Sarajevu (BiH), a trenutno živi u Utrehtu (Holandija). Surađuje na odabiru filmova za dva najveća filmska festivala u Holandiji: IFFR u Roterdamu i IDFA u Amsterdamu, a osam godina je bila i članica selekcijske komisije filmskog fonda IDFA Jan Vrijman. Trenutno radi kao članica selekcijske komisije Hubert Bals fonda i selektorica Takmičarskog dokumentarnog programa Sarajevo Film Festivala. Sedam godina je radila kao predvačica na Amsterdamskom Univerzitetu i na magistarskom programu Holandske filmske akademije u Amsterdamu gdje je trenutno angažovana kao ispitivačica. Aktivno sudjeluje na dokumentarističkim radionicama u Evropi i Aziji. U Holandiji je režirala filmove: Soba bez pogleda (1997), Soske (2001), U prebijeloj samoći (2001) i Put do škole (2007). Njeni su filmovi osvajali nagrade na međunarodnim filmskim festivalima, a prikazani su i otkupljeni za kolekciju MoMa muzeja u New Yorku. Specijalizirala se za indijsku kinematografiju, a surađivala je i na nekoliko knjiga o kinematografiji.

Docu Rough Cut Boutique ponosno objavljuje pobjedničke projekte 9. izdanja programa
Dobitnici Docu Rough Cut Boutique nagrada za 2018.
Odabrani Docu Rough Cut Boutique projekti 2018
Konkurs za prijavu projekata za učešće u Docu Rough Cut Boutiqueu
Dodijeljene nagrade Docu Rough Cut Boutique 2017