Navigacija

Objave

Održana specijalna projekcija filma "Goli" i Q&A sa rediteljicom Tihom K. Gudac

Specijalna projekcija filma GOLI / NAKED ISLAND, ovogodišnjeg dobitnika Srca Sarajeva za najbolji dokumentarni film, hrvatske rediteljice i producentice Tihe K. Gudac, održana je 19. novembra u sarajevskom kinu Meeting Point.

Domaćini projekcije bili su Sarajevo Film Festival i Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini koji i ovim događajem nastavljaju višegodišnju saradnju u promoviranju dokumentarnih filmova inspirisanih različitim aspektima ljudskih prava.

Nakon projekcije publika je bila u prilici da prisustvuje i razgovoru sa rediteljicom.

Rediteljski prvijenac Tihe K. Gudac GOLI intimistički je dokumentarac o zatočeništvu njenog djeda na Golom otoku, no rediteljici je “zabranjena tema” omogućila da ispriča intimnu, obiteljsku priču, stavljajući politički kontekst u kojem se događa u drugi plan.

„Tri generacije i šest decenija ranije jedan je mladić nestao na četiri godine. Te su četiri godine slomile i njega i njegovu porodicu. Taj je mladić bio moj deda, a njegova je porodica i moja porodica. Decenijama su dedini zatvorski dani bili tabu tema. Naša je porodica izgrađena na vrištećem bolu skrivenom velom šutnje. Nakon pada komunizma saznali smo da je deda bio zatvoren na Golom otoku – zatvorusličnom gulagu. Prošle su godine novine objavile priču grupe naših bliskih porodičnih prijatelja pod naslovom Prva ispovijest preživjelih s Golog otoka. Kroz razgovore s članovima moje porodice i s ljudima koji su robijali s dedom, kao i čitajući zapečaćene arhive, uspjela sam uspostaviti vezu s dedom koja za njegovog života nije postojala među nama”, izjavila je Tiha K. Gudac. 

Tiha K. Gudac (Zagreb, 1982. godine) je diplomirala filmsku produkciju i poslovnu ekonomiju. Ranije se bavila glumom, pozorišnom produkcijom, marketingom, PR-om i aktivnošću u neprofitnom sektoru. Kasnije se gotovo u potpunosti posvetila produkciji audiovizualnih formi i filmskih festivala. Producirala je nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova od kojih su neki nagrađivani, a bila je i članica ekipe na dugometražnim igranim, dokumentarnim i animiranim filmovima.

O filmu: „Ovo je film koji slavi život. Samo netko tko je uspio prevladati svoju nesreću mogao je postati dobar i pažljiv deda i utjecati na svoju unuku toliko da će ona jednog dana poželjeti ispričati priču koju on sam nije mogao.“ Jutarnji list 

„Riječ je o angažiranom i uvjerljivom filmu koji je zahvaljujući posvećenosti rediteljice svijetu prenio istinu o jednoj velikoj tragediji.“ Ananda Scepka, član žirija Dokumentarnog programa 20. SFF-a 

Više informacija o filmu možete pronaći ovdje.

Fotografije sa događaja pogledajte ovdje.

 

 

Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film 29. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film: 16 filmova u konkurenciji, 8 svjetskih premijera