Navigacija

Gosti Sarajevo Film Festivala

Bernal, Hazanavicius, Leigh, Bejo, Žbanić, Leo, Diao, Winterbottom, Agnes B., Labed, Pawlikowski biće između ostalih gosti ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala

Gosti Sarajevo Film Festivala

Fantastični meksički glumac, Gael Garcia Bernal biće prvi gost kojeg će pozdraviti publika  ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. Više od 3,000 gledalaca  popularnog Ljetnog kina HT Eronet dočekat će Bernala na sceni prije projekcije kultnog filma PASJA LJUBAV meksičkog reditelja Alejandra Gonzáleza Inárritua.

Uručenjem Počasnih Srca Sarajeva u noći otvaranja festivala, ovom izuzetnom meksičkom glumcu  te  dizajnerici i rediteljki Agnes B. započet će devetodnevna filmska smotra u Sarajevu.

Iste večeri će reditelji Cristi Puiu, Vladimir Perišić, Aida Begić, Marc Recha, Angela Schanelec, predstaviti svoje filmove koji su rađeni u okviru omnibusa MOSTOVI SARAJEVA.

Već od narednog dana svoje filmove mnogobrojnoj publici Sarajevo Film Festivala predstavit će internacionalni gosti, među kojima i oskarovci, dobitnici prestižnih nagrada na svjetskim filmskim festivalima u Kanu, Berlinu, Veneciji... Osim toga, publika će imati priliku upoznati se i sa ostvarenjima reditelja koji pripadaju novoj generaciji filmskih stvaralaca.

Gosti 20. Sarajevo Film Festivala biće će čak tri oskarovca. Reditelj Michel Hazanavicius koji je dobitnik ove prestižne nagrade za višestruko nagrađivani film THE ARTIST, dolazi u Sarajevo sa svojim novim filmom iz ovogodišnje oficijelne selekcije Cannes Film Festivala POTRAGA. Bosanskohercegovački reditelj, Danis Tanović, dobitnik Oscara za film NIČIJA ZEMLJA ovogodišnji je dobitnik Počasnog Srca Sarajeva, a oskarovka, glumica Melissa Leo susrest će se sa učesnicima ovogodišnjeg  Talents Sarajevo i publikom festivala nakon projekcije filma BOKSER, u kojem je za ulogu majke dobila ovu prestižnu nagradu.

Bh. rediteljka Jasmila Žbanić, dobitnica Zlatnog medvjeda za film GRBAVICA, po prvi put u zvaničnom programu Sarajevo Film Festivala predstavit će svoj film. Riječ je o novom filmu OTOK LJUBAVI, a uz rediteljicu ekipu filma na premijeri činit će i glumci Ermin Bravo, Leon Lučev i Ada Condeescu.

Gošće ovogodišnjeg festivala, uz oskarovku  Melissu Leo,  pored ostalih biće i dvije glumice, dobitnice najvećih svjetskih nagrada. Bérénice Bejo, dobitnica nagrade za najbolju glumicu Cannes Film Festivala 2013. za ulogu u filmu THE PAST Asghara Farhadija, u Sarajevo stiže zajedno sa rediteljem  Hazanaviciusom i njegovim filmom POTRAGA, a publika će imati priliku upoznati i glumicu Ariane Labed, dobitnicu nagrade za najbolju glumicu Venice Film Festivala, za ulogu u filmu ATTENBERG, koja u Sarajevo stiže kao dio ekipe filma OTOK LJUBAVI rediteljice Jasmile Žbanić.

Još jedan veliki reditelj, dobitnik Zlatnog medvjeda ovogodišnjeg Berlinalea, Kinez Yi'nan Diao će zajedno sa glavnom glumicom Lun Mei Gwei sarajevskoj publici predstaviti njihov film CRNI UGALJ, TANAK LED.

Sarajevo Film Festival ima čast da prvi put nakon uspjeha u Cannesu, gdje je glavni protagonista Timothy Spall osvojio nagradu za najboljeg glumca, prikaže film  GOSPODIN TURNER i ugosti slavnog reditelja Mikea Leigha.

Ovogodišnji program Posvećeno, biće u znaku retrospektive filmova reditelja Michaela Winterbottoma, koji će tokom boravka u Sarajevu imati career interview te razgovarati sa publikom nakon projekcija njegovih filmova izabranih za ovaj program.

Prošlogodišnji dobitnik najvišeg priznanja Sarajevo Film Festivala – Počasnog Srca Sarajeva, jedan od najznačajnijih reditelja današnjice, Béla Tarr, predsjedava ovogodišnjim žirijem Takmičarskog programa – igrani film.

Među brojnim internacionalnim gostima koji će predstaviti svoja ostvarenja na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu su između ostalih i glumac Simon McBurney koji je ostvario ulogu u filmu ČAROLIJA NA MJESEČINI Woody Allena te nagrađivani reditelj Pawel Pawlikowski koji na Sarajevo Film Festival dolazi sa svojim novim filmom IDA.

Regionalnu kinematografiju na 20. Sarajevo Film Festivalu predstavit će brojni filmski profesionalci, reditelji, glumci, predstavnici filmske idustrije. Filmovi nekih od najznačajnijih reditelja i glumaca ovog dijela Evrope u okviru Takmičarskih selekcija Sarajevo Film Festivala u direktnoj su utrci za Srce Sarajeva 2014., a brojni regionalni autori gosti su i ostalih festivalskih programa. Jedna od najboljih regionalnih glumica – Mirjana Karanović na Sarajevo Film Festival dolazi sa ekipom filma CURE – ŽIVOT DRUGE rediteljice Andree Štake koji je u zvaničnoj selekciji u utrci za Srce Sarajeva 2014. Proslavljeni mađarski reditelj Kornel Mundruczó, koji je predsjedavao glavnim žirijem 18. Sarajevo Film Festivala, a u Sarajevo se ove godine vraća da predstavi svoj film BIJELI BOG.