Navigacija

Eva Röse

Glumica (Švedska)

Eva Röse
Eva Röse cijenjena je švedska glumica. Do sada je nastupila u preko pedeset dugometražnih filmova i televizijskih produkcija, kao i u više od dvadeset pozorišnih predstava u Kraljevskom dramskom pozorištu i Gradskom pozorištu u Stockholmu.
Eva je 1998. magistrirala primjenjenu umjetnost na Kraljevskoj akademiji za dramske umjetnosti u Stockholmu, a prvi značajniji profesionalni uspjeh ostvarila je 1997. u ulozi Betty, glavne junakinje TV drame PLAVO CVIJEĆE POŽUDE reditelja Láurusa Oskarssona.
Eva je 2006. osvojila nagradu Zvijezda u usponu koju dodjeljuje udruženje Evropska filmska promocija (EFP).
Najpoznatija je po svojoj svestranosti i sposobnosti da igra u žanrovski različitim filmovima i u pozorištu. Među ulogama koje je ostvarila ističe se ona u igranom filmu KOPSS reditelja Josefa Faresa, te uloge strastvene heroine Love u filmu OLUJA rediteljskog dvojca Mårlind-Steine i Niske u TV seriji PRAVI LJUDI reditelja Haralda Hamrella. U skorije vrijeme, ostvarila je uloge u TV seriji ČAST, u kojoj igra jednu od glavnih uloga, te u dugometražnom igranom filmu UBICE S RAZGLEDNICA  reditelja Danisa Tanovića. Trenutno ju se može gledati u igranom filmu KRAJ DANA reditelja Stefana Jarla i u TV serijama SEZONA CVJETANJA CVIJEĆA i SAVRŠENO ZDRAVLJE u kojima tumači glavne ženske uloge.
Eva je 2018. proglašena “Glasom godine” za neustrašivi aktivizam u okviru MeToo pokreta i u borbi za bolju budućnost ženskih filmskih radnica, specifično rediteljica i glumica.