Navigacija

Elia Suleiman

Predsjednik žirija - Reditelj (Palestina)

Elia Suleiman

Palestinski reditelj Elia Suleiman je rođen u Nazarethu.  Svoja dva prva, višestruko nagrađivana kratka filma INTRODUCTION TO THE END OF AN ARGUMENT i HOMAGE BY ASSASSINATION snimio je dok je živio u New Yorku u periodu od 1981. do 1993. godine.

Njegov dugometražni igrani prvijenac CHRONICLE OF A DISAPPEARANCE proglašen je najboljim filmom Filmskog festivala u Veneciji 1996. DIVINE INTERVENTION, film koji je snimio 2002. godine, je osvojio Nagradu žirija i FIPRESCI nagradu međunarodnog udruženja filmskih kritičara na  Filmskom festivalu u Kanu, kao i nagradu za najbolji strani film Evropske filmske akademije dodijeljenu u Rimu. Suleiman je 2007. godine bio izabran među 35 filmskih reditelja koji su radili na omnibusu TO EACH HIS OWN CINEMA produciranom povodom šezdesete obljetnice Filmskog festivala u Kanu. Njegov posljednji film THE TIME THAT REMAINS je prikazan u zvaničnoj takmičarskoj selekciji Filmskog festivala u Kanu 2009. godine. Suleiman je 2012. godine završio rad na kratkom filmu DIARY OF A BEGINNER, dijelu omnibusa 7 DAYS IN HAVANA. Omnibus je prikazan u okviru zvanične Un Certain Regard selekcije Filmskog festivala u Kanu. 

Elia Suleiman trenutno obnaša dužnost umjetničkog savjetnika Filmskog instituta u Dohi i priprema svoj novi igrani film.