Navigacija

Arild Andresen

Reditelj i scenarista (Norveška)

Arild Andresen
Norveški reditelj i scenarista Arlid Andersted počeo je karijeru snimajući kratke filmove i reklame. Andersted je 2006. režirao dramsku seriju za mlade DJEČACI ĆE BITI DJEČACI, prvu norvešku produkciju koja je nominovana za nagradu EMMY. 
Njegov debitantski igrani film LIVERPOOLSKI GOLMAN (2010) osvojio je Kristalnog medvjeda i Specijalnu nagradu na Filmskom festivalu u Berlinu 2011, kao i niz drugih nagrada širom svijeta. Sa narednim filmom, SATNIJA ORHEIM (2012), Andersted osvaja nagradu Zmaj za najbolji nordijski film na Filmskom festivalu u Gothenburgu, kao i nekoliko norveških filmskih nagrada Amanda. Andresen je potom, 2014. godine, režirao nekoliko epizoda uspješne serije BORBA ZA ŽIVOT norveške državne televizije, NRK. Njegov treći igrani film, LOMLJIVO SRCE (2017) osvojio je glavnu nagradu filmskog festivala Skip City u Tokiju, kao i nagradu Amanda za najboljeg glumca, te je distribuiran širom svijeta. 
Andresen je bio vodeći reditelj NRK-ove hit serije DOMAĆI TEREN (2018) koja je premijerno predstavljena u programu Berlinale serije Filmskog festivala u Berlinu, te je osvojila niz nagrada na državnoj smotri norveških TV produkcija, Norveške TV nagrade Zlatni ekran, uključujući nagradu za najbolji televizijski dramski program. Serija je proglašena i najboljom skandinavskom serijom na Danima nordijske dramske produkcije i nominovana je za nagradu za najbolju evropsku dramsku seriju na međunarodnom samitu proizvođača dramskog programa C21 u Londonu. Serija DOMAĆI TEREN predstavljena je na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.