Navigacija

Objave

Abdel Salam Shehadeh i Ashraf Mashharawi dobitnici nagrade Katrin Cartlidge fondacije 2014.

Ovogodišnji dobitnik nagrade predstavljen je 21. augusta na posebnom gala događaju u KSC-u Skenderija.

KATRIN CARTLIDGE FONDACIJA 2014.

Motivirana Katrininim inspirativnim likom i djelom, namjera Fondacije je da novim talentima, perspektivama i stavovima da priliku da se vide i čuju. Posljednjih deset godina, Fondacija je od kruga Katrininih brojnih prijatelja i kolega, birala kustosa, koji je onda birao dobitnika godišnje stipendije. Dobitnik je uvijek novi filmski glas čiji rad, na neki način, utjelovljuje Katrinin integritet duha i predanost nezavisnom filmu.

Zahvalni smo na velikodušnosti i vizijama kustosa koji su pomogli do sada rad Fondacije: glumcima Charlotte Rampling, Emily Watson, Jeremy Ironsu i Stellanu Skarsgårdu, rediteljima Mikeu Leighu, Simonu McBurneyu i Danisu Tanoviću, kao i Johnu Lyonsu, Annie Nocenti i fotografu Juergenu Telleru te Danny Gloveru.

Ovogodišnji dobitnik nagrade predstavljen je 21. augusta na posebnom gala događaju u KSC-u Skenderija nakon projekcije filma TRAGOVI PROŠLOSTI.
 
KEN LOACH KUSTOS KATRIN CARTLIDGE FONDACIJE 2014.

Ovogodišnji kustos Katrin Cartlidge fondacije je jedan od najznačajnijih reditelja današnjice Ken Loach. Eminentni  filmski stvaralac pridružiće nam se u Sarajevu i predstaviti ovogodišnjeg dobitnika nagrade Katrin Cartlidge fondacije.
 
Istaknuta karijera Kena Loacha kao režisera politički oštrih i emotivno angažovanih TV i igranih filmova počinje sa uratcima CATHY COME HOME i KES šezdesetih, sve do LAND AND FREEDOM,SWEET SIXTEEN i THE WIND THAT SHAKES THE BARLEY u skorije vrijeme.

ABDEL SALAM SHEHADEH I ASHRAF MASHHARAWI I MEDIA TOWN PRO DOBITNICI NAGRADE 2014

Abdel Salam Shehadeh živi u Rafi, u Gazi, Palestina. Njegova porodica potiče iz sela  Barbara koje je okupirano 1948., što je natjeralo njegovu porodicu i sve stanovnike sela da postanu izbjeglice koje se nikada neće moći vratiti. Radio je u TV produkciji i medijima, te kao kamerman i tehničar tona. Abdel Salam Shedaheh je radio na raznim poslovima za međunarodne novinske ekipe. Režirao je preko 15 dokumentaraca, uključujući THE CANE, DEBRIS, RAINBOW i THE SHADOW, od kojih su mnogi dobro primljeni kada su prikazani na međunarodnim filmskim festivalima.
 
"Moje ime je Abdel Salam. Rođen sam u kampu Rafah. Neću vam reći kada, ali bilo je to 13 godina nakon egzodusa naše dijaspore. Sve vrijeme, moja porodica mi je pričala priče, koje su se sve uselile u mene, o tome kako smo evakuisani 1948. Sve su postale sjećanja i slike. Ali sada sam i ja lično postao priča."

 Ashraf Mashharawi je palestinski filmski autor koji živi u Gazi kao izbjeglica. Njegovi filmovi su priznati i dobitnici su nekoliko međunarodnih nagrada. Također je nagrađen za svoje emotivno pokrivanje izraelskog napada na Gazu od 2008. do 2009. Njegovi filmovi se većinom fokusiraju na ljude u Gazi i Palestini i njihove priče, patnju, sretne i tužne trenutke, ali je također snimao filmove o temama izvan Palestine, poput SLAVERY IN YEMEN i THE ROAD TO TAWERGHA u Libiji, koji je osvojio Glavnu nagradu na Festivalu ljudskih prava One World u Briselu.

Ashraf radi sa potpuno nezavisnom filmskom produkcijskom kućom Media Town Pro, sa fokusom na produkciju filmova vezanih za Palestinu i regiju Bliskog Istoka. Glavni cilj kompanije je producirati filmove koji sadrže vrijednu ljudsku poruku koristeći najviše standarde kvaliteta na način koji pomaže ljudima da reaguju na filmove tako da mogu jasno razumjeti ono što se dešava na terenu. Ekipe Media Town-a čine većinom mladi ljudi koji su prošli vrlo dobru obuku, a trenutni je izazov koristiti njihovo profesionalno snimateljsko umijeće pod vrlo žestokom okupacijom u Gazi. Direktno i indirektno, producirali su više od 40 filmova, većinom o Palestini. Media Town i njihove ekipe su redovno nagrađivani za svoj rad.
 
PRETHODNI DOBITNICI NAGRADA I KUSTOSI

Dyana Gaye (2013 - Danny Glover)
Diana El Jeiroudi and Orwa Nyrabia (2012 – Jeremy Irons)
Hala Lotfy (2011 – Charlotte Rampling)
CINÉ INSTITUTE HAITI (2010 – Annie Nocenti)
Juanita Wilson (2009 – Stellan Skarsgard)
Faruk Šabanović (2008 – Danis Tanović)
Cary Fukunaga (2007 – John Lyons)
Eyas Salman (2006 – Simon McBurney and Juergen Teller)
Amy Neil (2005 – Emily Watson)
Greg Hall (2004 – Mike Leigh)

POVJERENICI

 Peter Gevisser, Mike Leigh, Simon McBurney, Chris Simon, Cat Villiers.


POKROVITELJI

Allison Anders, Rowan Atkinson, Jean Marc Barr, Lilo Baur, John Berger, Lex Braes, David Byrne, Ewen Bremner, Barbara Cartlidge, Michelle Cartlidge, Carolyn Choa, Theo Cook, Clint Dyer, David Gothard, Kate Hardie, Lodge Kerrigan, Beeban Kidron, Michael Lazo, Roland Legiarda-Laura, Alan Linn, John Lyons, Annie Nocenti, Andy Paterson, Simon Perry, Charlotte Rampling, Bingham Ray, Saskia Reeves, Ian Rickson, Harriet Robinson, Stellan Skarsgĺrd, Jim Stark, Becky Swift, Danis Tanovic, Juergen Teller, David Thewlis, Paul Trijbits, Lars Von Trier, Emily Watson, David Yates.
 

Svečano otvoren Slano Film Days
Poziv za mlade: Snimi kratki video na temu klimatskih promjena i sudjeluj na 30. Sarajevo Film Festivalu
Počela je Early Bird registracija za akreditacije 30. Sarajevo Film Festivala
Prijavi se za sudjelovanje u programu VOLIM FILM 30. Sarajevo Film Festivala
PRAVILNIK O učešću u programu VOLIM FILM 30. Sarajevo Film Festivala