Navigacija

Objave

PASJA LJUBAV i Gael Garcia Bernal večeras u Ljetom kinu HT Eronet

Jubilarni 20. Sarajevo Film Festival večeras će biti otvoren na tri različite lokacije. Čast da otvori program Open Air pripala je kultnom filmu Alejandra Gonzáleza Iñárritua PASJA LJUBAV, koji je 2000. godine proglašen najboljim filmom na Filmskom festivalu u Cannesu, a godinu poslije nominiran je za Oscara za najbolji film na stranom jeziku.

Film kojeg su mnogi proglasili „prvim klasičnim filmom nove decenije“ počinje scenom automobilske nesreće, da bi u nastavku maštovito isprepleo priče triju žrtava: mladića Octavija, koji je zaljubljen u suprugu svog nasilnog brata, lijepe meksičke manekenke Valerije, kojoj je dobar fizički izgled najbitnija stvar u životu, i El Chivija, bivšeg plaćenog ubice kojeg je vlastita porodica odbacila. Film je, u konačnici, potresna, duboko emotivna pohvala životu, gubitku i borbama pasa na opasnim ulicama Meksika.

Alejandro González Iñárritu
je rođen u Mexico Cityju, dramaturgiju je studirao kod poljskog reditelja Ludwiga Margulesa, a zatim je završio i studij režije u Los Angelesu. Nakon uspjeha filma AMORES PERROS, ponuđeno mu je da u Americi režira film 21 GRAMS / 21 GRAM u kojem su u vodećim ulogama nastupili Benicio Del Toro, Naomi Watts i Sean Penn. Za svoj naredni film BABEL, u kojem su, između ostalih, uloge odigrali i Brad Pitt i Cate Blanchett, Iñárritu 2006. godine osvaja nagradu za najboljeg reditelja Filmskog festivala u Cannesu, a film je također nominiran za nagrade Oscar i Zlatni globus.

Projekciji u Ljetom kinu HT Eronet (20:30) večeras će prisustvovati i popularni glumac iz filma Gael Garcia Bernal, ovogodišnji gost Sarajevo Film Festivala i dobitnik prestižne nagrade Počasno Srce Sarajeva.


Tri BAFTA nominacije za “Trougao tuge”
Edukativni program za mlade kritičare u okviru Mreže festivala Jadranske regije
Prijavite se za crtanje festivalskog postera na temu “Ne ratu! Mir u svijetu!”
“Praznik rada” Pjera Žalice od 1. januara dostupan online
Noć kina 27. decembra u Sarajevu, besplatan ulaz u kina