Navigacija

Objave

Saradnja Sarajevo Film Festivala i Doc Alliance

Jeste li ljubitelj dokumentarnih filmova? Želite li da budete u toku sa najnovijim dostignućima dokumentarnog filma iz Jugoistočne Evrope? U saradnji sa Doc Alliance pripremili smo selekciju 11 kratkih dokumentaraca koje možete gledati besplatno čitave dvije sedmice, od 4. do 17. augusta na DAFilms.cz!

Hrvatski kratki dokumentarni film predstavljaju dva filma sa jasnim političkim i kritičkim podtekstom. MUŠKI FILM, dobitnik Nagrade za ljudska prava na Sarajevo Film Festivalu, beskompromisno posmatra odnos ljudskih bića i ratnog konflikta, što u slučaju Jugoistočne Evrope djeluje neodvojivo jedno od drugog.

PRESUDA se također bavi pitanjem rata, u isto vrijeme dovodeći u pitanje ulogu ratnih heroja i kriminalaca koristeći primjer međunarodnog sudskog procesa protiv jednog od hrvatskih generala, učesnika u Operaciji Oluja 1995.

Problematični odnosi sa balkanskim multikulturalnim društvom su još jedna od tema kojoj se obraća kinematografija Bosne i Hercegovine, producirajući tri naslova u našoj filmskoj selekciji. JEDAN DAN NA DRINI prenosi priču o neočekivanom otkriću posmrtnih ostataka žrtva rata u Bosni. Film VJERNICI koristi temu muzike da prikaže sliku heterogenog, ali i egalitarnog, bosanskog društva. Umjetnički pogled na divlju prirodu kao tihog svjedoka domaće turbulentne istorije ponuđen je u trećem dokumentarcu, IKO Timura Makarevića.

Tri kratka filma iz Srbije se fokusiraju na pojedinačne ljudske sudbine. JA, KADA SAM BILA KLINAC, BILA SAM KLINKA prati komplikovanu transformaciju glavnog protagoniste u ženu, koja je dodatno komplikovana tradicionalnim okruženjem srpskog sela. MICA I OKOLNE PRIČE nas vodi na put slave skupa sa bivšom pop divom ujedinjene Jugoslavije koja pokušava da napravi muzički comeback. S druge strane, priznati dokumentarac POLAZAK prikazuje suprotan proces – sudbinu sela koje odumire i polako nestaje sa mape Srbije.

Naša posebna dokumentarna selekcija završava sa tri pojedinačna predstavnika makedonske, turske i slovenačke kinematografije. Turski kratki film DOŠAO SAM I OTIŠAO otkriva orijentalnu magiju bazara pod palicom nepopustljivih ponuda trgovaca. Slovenački dokumentarac EKRANI je posljednji u nizu političkih kratkih dokumentaraca. Zajedno sa majkama žrtava, vraća se na mjesto masakra u Srebrenici i prati njihovo lično hodočašće ispunjeno sjećanjima.

Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije