Navigacija

Objave

Projekt Connecting Film u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom

U suradnji sa Sarajevo Film Festivalom, projekt Connecting Film podržava najperspektivniju kulturnu imovinu Bosne i Hercegovine - BiH kinematografiju. Ova godina obilježava stogodišnjicu prvog kinematografskog proizvoda Bosne i Hercegovine – Anton Valić, prvi bosanskohercegovački snimatelj, snimio je na dan povijesno ključnog atentata na prestolonasljednika Franza Ferdinan da snimke koje su obišle svijet.

Da bi se obilježila godišnjica i potencijal budućnosti,  te da bi publici upriličili jedinstveno iskustvo odlaska u kino sa samog početka XX stoljeća, predstavljamo posebno odabranu kolekciju snimaka sa samog početka XX stoljeća iz arhiva Britanskog instituta za film.

Prije stotinu godina kino projekcije su bile nov, uzbudljiv i izrazito demokratičan vid zabave. Kina širom države bila su zabavna, društvena mjesta na kojima su se ljudi mogli opustiti i pobjeći od svakodnevnih problema. Sto godina kasnije, specijalna kompilacija filmova iz Državnog arhiva Britanskog instituta za film oživljava veličanstvenu raznolikost komedija, drama, putopisa i vijesti koje su posjetioci kina mogli pogledati jedne uobičajene noći u kinu 1914. godine. Selekcija obuhvata komični kratki film o takmičenju u pravljenju grimasa, senzacionalnu epizodu serijala PAULININE NEVOLJE, snimke savezničkih vojnika tokom proslave Božićana linijama fronta, i rano pojavljivanje na velikom ekranu jedne od najvećih ikona filma...

Na industrijskom odjelu Sarajevo Film Festival Connecting Film pružit će dobrodošlicu delegaciji od preko dvadeset filmskih profesionalaca iz Velike Britanije, gdje će fokus biti na budućoj suradnji filmskih profesionalaca Bosne i Hercegovine i regije. Kroz razgovore o kulturnoj suradnji tijekom prošlog stoljeća, regionalni filmski profesionalci otvorit će put jačanju kreativne suradnje, očuvanju različitosti i jačanju uloge Sarajeva kao jednog od centara za europsku kulturnu suradnju. Kombinacija radionica, panel diskusija, profesionalnih prezentacija i okruglih stolova promovirat će dijalog o zajedničkom europskom naslijeđu i zajedničkoj viziji budućnosti.

Connecting Film je dio Connecting Creatively projekta, jedne od aktivnosti Fondacije Sarajevo, srce Europe i programa Sarajevo 2014 kojeg financira EU u okviru obilježavanja stotegodišnjice početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.

Connecting Film projekt financira Europska unija, a implementira British Council u suradnji s lokalnim i međunarodnim partnerima.

 
Maja Izetbegović voditeljica ceremonije otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala
Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival
Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije po odluci struke nominovano osam serija iz protekle sezone