Navigacija

Objave

Žiri za nominaciju sarajevskog kandidata za nagradu Evropske filmske akademije za 2014. u kategoriji kratki film

Žiri za nominaciju sarajevskog kandidata za nagradu Evropske filmske akademije za 2014. u kategoriji kratki film sačinjavaju:

Alessandro Marcionni 
Filmski festival u Locarnu, direktor sekcije Pardi di domani (Švicarska)


Alessandro Marcionni rođen je 1979. u Luganu u Švicarskoj. Studirao je pravo, ali je odlučio da radikalno promijeni životni smjer, te je krenuo na studij kinematografije i stekao diplomu filmskog reditelja. U međuvremenu je započeo saradnju s Filmskim festivalom u Locarnu. Nakon nekoliko godina na poziciji koordinatora, od 2009. je direktor sekcije Pardi di domani, koju je Locarno posvetio kratkim i filmovima srednje dužine. Osim na festivalu, radi i kao urednik za razne televizijske kuće (tri švicarska javna TV kanala, italijanski RAI, Euronews...). Godine 2004, s drugim je švicarskim rediteljima osnovao švicarsko-italijanski odjel Kina, pokreta koji je nastao u Kanadi 1999. i koji je producirao preko 400 niskobudžetnih kratkih filmova.
Urszula Śniegowska
Umjetnička direktorica Američkog filmskog festivala u Wroclawu (Poljska)


Umjetnička direktorica Američkog filmskog  festivala u Wroclavu, Poljska, kojeg organizira asocijacija New Horizons (a čije će 5. izdanje biti održano od 21. do 26. oktobra 2014). 
Prije toga je radila kao kustosica za film i video u Centru za savremenu umjetnost Ujazdowski Castle u Varšavi, gdje je organizirala cjelogodišnji filmski program (KINO.LAB) i nekoliko retrospektiva filma i umjetnosti, uključujući prezentacije Jonasa Mekasa, Jana Lenicae, Ulrike Ottinger i Waleriana Borowczyka.
Već nekoliko godina Ula je članica odbora Međunarodne asocijacije art house kina CICAE (od 2007. do 2010. i od 2012. godine do danas), a bila je i članica žirija CICAE i Europe Cinemas na filmskim festivalima u Veneciji, Berlinu i Cannesu (2005-2013).
Sarađuje s Međunarodnim filmskim festivalom WATCH DOCS. Human Rights in Film, koji se održava u Varšavi.
Piše o filmu i kulturi (za Obieg, KINO, Filmweb). 
 
Zora Stančič
Vizualna umjetnica, Slovenija 

 
Zora Stančič je vizualna umjetnica koja djeluje na područjima savremene umjetnosti, arhitekture i filma. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i završila postdiplomski studij na ALU u Ljubljani. Njeni radovi su dio svjetski poznatih zbirki muzeja i galerija, dobitnica je brojnih nagrada. Kao scenografkinja i kostimografkinja sudjelovala je u nekoliko slovenačkih filmova. Živi i radi u Ljubljani.
 

 

Maja Izetbegović voditeljica ceremonije otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala
Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival
Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije po odluci struke nominovano osam serija iz protekle sezone