Navigacija

Objave

Žiri Takmičarskog programa – igrani film

Žiri Takmičarskog programa za igrani film 20. Sarajevo Film Festivala sačinjavaju:

Predsjednik žirija
 
BÉLA TARR 
Reditelj, Mađarska 
 
Béla Tarr se sa 16 godina počeo amaterski baviti filmom. Sa 22 godine je režirao svoj prvi dugometražni film, FAMILY NEST. Ovaj film, uz filmove THE OUTSIDER (1981) i THE PREFAB PEOPLE (1982) predstavlja prvu fazu opusa Béle Tarra, karakterističnu po problematiziranju društva i dokumentarističkom stilu. Sredinom 1980-ih počeo je sarađivati s piscem Lászlóm Krasznahorakijem, čiji su radovi poslužili kao osnova za Tarrove filmove DAMNATION (1988), SATAN’S TANGO (1994) i WERCKMEISTER HARMONIES (2000). Film DAMNATION je označio početak vizualnog stila po kojem je Béla Tarr poznat i danas: specifičan crno-bijeli fotografski pristup i dugi, spori kadrovi, što je kulminiralo u sedmoiposatnoj adaptaciji Krasznahorakijevog romana, njegovog remek djela SATAN’S TANGO. Film THE TURIN HORSE (2011), kojeg je prije par godina najavio kao svoj posljednji film, predstavljen je na Filmskom festivalu u Berlinu, gdje je osvojio Veliku nagradu žirija – Srebrnog medvjeda, kao i Nagradu FIPRESCI. Zbog svoje upornosti, Tarr nikada nije bio dio mainstream kinematografije. Filmski svijet ga smatra jednim od najoriginalnijih i najprestižnijih savremenih svjetskih autora. Crpeći inspiraciju iz radova italijanskog neorealizma i francuskog novog talasa, te na provokativan način ispitujući današnju otuđenost i moral, njegovi filmovi imaju snažan utjecaj na mlađu gene-raciju filmskih autora. Dobitnik je Počasnog Srca Sarajeva 2013. Osnivač je Filmske škole film.factory pri Sarajevo School of Science and Technology (SSST).
 
CHRIS DERCON
Direktor galerije Tate Modern, Velika Britanija

Chris Dercon je direktor muzeja, teoretičar kulture i slobodni producent kulture, s posebnim interesovanjem za umjetnost u vremenu. Dugo je Dercon radio u belgijskoj i holandskoj TV industriji kao voditelj, scenarist i tvorac dokumentaraca o kulturi, uključujući STILL A NOVEL za VPR, Hilversum, 1996. Tokom osamdesetih je u Bruxellesu predavao video i kinematografiju. Devedesetih je, kao direktor muzeja u Rotterdamu, blisko sarađivao s Međunarodnim filmskim festivalom u Rotterdamau. S direktorom festivala, Simonom Fieldom, razvio je seriju EXPLODING CINEMA, koja je predstavljala radove eksperimentalnih reditelja poput Shirin Neshat i Stevea McQueena. U saradnji s 
Ideale Audience iz Pariza, radio je na ELEGIE D’UN VOYAGE Aleksandra Sokurova. Dercon je radio na PRIMITIVE Apichatponga Joea Weerasethakulova, što je poslužilo kao pilot-projekat za Joeov proslavljeni film UNCLE BOOMHEE, zajedno s Illuminations Films u Londonu. Dercon je bio angažiran i na raznim projektima i prezenta-cijama s proslavljenim TV i filmskim rediteljima. Od 2011. je direktor Tate Moderna, gdje zajedno s Tateovim kustosima za film, Stuartom Comerom, Georgeom Clarkom i Andreom Lissoni, snažno zagovara umjetnički film iz globalne perspektive. Bio je član žirija na filmskim festivalima u Bruxellesu, Rotterdamu i Locarnu. 
 
MELISSA LEO 
Glumica, SAD 

Melissa Leo je za svoje izuzetno ostvarenje u filmu THE FIGHTER osvojila Oscara, nagrade Golden Globe, Screen Actors Guild Award i Broadcast Film Critics Association Award. Također je dobitnica nominacija za Oscara i nagrade SAG za glavnu ulogu u filmu FROZEN RIVER, za koji je osvojila nagradu Independent Spirit za najbolju glavnu žensku ulogu, te nagradu Spotlight National Board of Review, kao i brojna druga priznanja. Njeni najnoviji filmovi uključuju PRISONERS sa Hughom Jackmanom i Jakeom Gyllenhaalom, OBLIVION s Tomom Cruiseom i Morganom Freemanom, te blockbuster OLYMPUS HAS FALLEN, kojeg je režirao Antoine Fuqua, a u kojem glume Morgan Freeman i Aaron Eckhart. Također je zabilježila ulogu u kritički priznatoj drami FLIGHT Roberta Zemeckisa, s Denzelom Washingtonom. Leo je za svoj izvanredan rad na filmu 21 GRAM, s Beniciom del Torom i Seanom Pennom, podijelila Nagradu za najbolji glumački ansambl, Phoenix Film Critics Society Award.
 
DANIELA MICHEL
Osnivačica i direktorica Morelia Film Festivala, Meksiko

Daniela Michel je osnivačica i direktorica Međunarodnog filmskog festivala Morelia, godišnjeg događaja pokrenutog 2003. s ciljem promocije i podrške novoj generaciji meksičkih reditelja. Festival je dugogodišnji partner sekcije Critics’ Week na Filmskom festivalu u Cannesu. Diplomirala je englesku književnost na Državnom autonomnom univerzitetu u Meksiku, i studirala je režiju na Centro de Capacitación Cinematográfica u Meksiku. Od 1994. kao novinarka izvještava o filmu za glavne meksičke medije, te piše za publikacije kao što su The Economist, Viceversa, Somos, Cine Premiere i El Financiero, i radi kao TV voditeljica za kanale Televisa i Canal 11. Michel je bila i članica žirija za stipendiju Fondarcije Rockefeller za medijsku umjetnost, za filmsku stipendiju Fulbright García-Robles, i nagradu J. William Fulbright za međunarodno razumijevanje, kao i na filmskim festivalima kao što su Sundance, Cannes, IDFA (Međunarodni dokumentarni festival Amsterdam) i San Francisco.
 
RASHA SALTI
Internacionalna selektorica Toronto International Film Festivala, Liban

Rasha Salti se pridružila TIFF-u u februaru 2011. kao selektorica za afričku i bliskoistočnu kinema-tografiju. Salti je kustosica nezavisnog filma i vizualne umjetnosti, te autorica. Od 2004. do 2010. bila je filmska selektorica i kreativna direktorica njujorške neprofitne organizacije ArteEast, gdje je bila direktorica dvaju izdanja Filmskog festivala CinemaEast, koji se održava svake dvije godine (2005. i 2007); također je s Richardom Peñom bila kokustosica retrospektive arapske kinematografije The Road to Damascus, koja je imala svjetsku turneju 2006, a njen projekat “Mapping Subjectivity: Experimentation in Arab Cinema from the 1960s until Now”, s Jytte Jensen (2010-2012) predstavljen je u Muzeju savremene umjetnosti MoMA u New Yorku. 2009. i 2010. Salti je radila kao selektorica za Filmski festival u Abu Dhabiju, gdje je također bila dio projekta SANAD istog festivala, granta za produkciju regionalnih filmova. Salti piše eseje o umjetničkoj praksi u arapskom svijetu i filmu, te društvene i političke komentare na arapskom i engleskom jeziku. Njeni članci i eseji su objavljivani u publikacijama The Jerusalem Quarterly Report (Pale-stina), Naqd (Alžir), MERIP (SAD), The London Review of Books (Velika Britanija), Afterall (SAD) i Third Text (Velika Britanija). Godine 2006. bila je urednica knjige Insights into Syrian Cinema: Essays and Conversations with Filmmakers (u izdanju ArteEast i Rattapallax Press), a 2009. je sarađivala s fotografom Zijadom Antarom na izložbi i knjizi Beirut Bereft, The Architecture of the Forsaken and Map of the Derelict.
 
CHRISTOPH TERHECHTE
Direktor programa Forum, Berlinale, Njemačka

Christoph Terhechte je rođen 1961. u gradu Münsteru, u Vestfaliji. Studirao je političke nauke i novinarstvo na Univerzitetu u Hamburgu, a od 1984. godine je radio kao filmski novinar. Počeo je 1987. raditi kao autor za dnevni list “Taz” u Hamburgu. Godine 1988. je odselio u Pariz na dvije godine, gdje je radio kao freelance novinar. Do 1990. također je radio kao filmski selektor i urednik za European Low Budget Film Forum u Hamburgu. Godine 1991. postao je urednik za film u berlinskom gradskom magazinu “Tip”. Christoph Terhechte je bio član selekcione komisije Foruma od kraja 1997. U junu 2001. postavljen je na mjesto šefa ove sekcije Berlinalea.
 
 
 
 

 
 ORSI TÓTH
Glumica, Mađarska 

Orsi Tóth je diplomirala na Univerzitetu za pozorišne i filmske umjetnosti u Budimpešti. Od 2002. je glumila u 26 filmova, te igrala u velikom broju pozorišnih predstava. Radila je s mnogim poznatim rediteljima kao što su Kornél Mundruczó, Shirin Neshat, Jessica Hausner i János Szász. Igrala je glavnu ulogu u filmu JOHANNA, koji je prikazan u okviru selekcije Un Certain Regard na Filmskom festivalu u Cannesu. Igrala je glavne uloge u filmovima DELTA, koji je osvojio nagradu FIPRESCI u Cannesu, PLEASANT DAYS, koji je dobio Srebrnog leoparda na Filmskom festivalu u Locarnu, WOMEN WITHOUT MEN, dobitnika Srebrnog lava u Veneciji, i THE NOTEBOOK, koji je dobio Kristalni globus u Karlovym Varyma. Dva puta je osvojila Nagradu za najbolju glumicu na Mađarskoj sedmici filma, kao i u Portu, Puchonu, Essoneu i u Angersu. Jedna je od dobitnica nagrade Shooting Stars na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, i bila je članica žirija za najbolji kratki film na Filmskom festivalu u Locarnu. 
 
 
 
 
Seksualno buđenje gruzijske kinematografije
Regionalna premijera filma TIGRICA
Regionalna premijera filma KOS KOS KUPINA
Svjetska premijera filma MEDIUM
Međunarodna premijera filma SLOBODA