Navigacija

Objave

Odabrani učesnici 8. Talents Sarajevo

Nakon zatvaranja konkursa za učešće na 8. Talents Sarajevo, koji je bio otvoren do 19. maja, završena je selekcija učesnika ovogodišnjeg izdanja Talents Sarajevo programa koji je namijenjen mladim filmskim profesionalcima iz zemalja Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza.

Selekcioni odbor odabrao je ukupno 70 učesnika iz sljedećih zemalja: Albanije, Armenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kosova, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske.
 
Talents Sarajevo, nastao u saradnji sa Internacionalnim filmskim festivalom u Berlinu i Berlinale Talents, ima za cilj povezati mlade filmske profesionalce iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza sa etabliranim filmskim profesionalcima, informisati ih i približiti regionalnoj i međunarodnoj filmskoj industriji. Tokom šestodnevnog programa, mladi filmski profesionalci imaju priliku razmijeniti svoje stavove i ideje. Program Talents Sarajevo, koji je zamišljen s ciljem da ispuni prazninu između formalnog obrazovanja i praktičnog radnog iskustva, podstiče saradnju mladih filmskih stvaraoca u polju razvoja, finansiranja, produkcije i distribucije kratkometražnih i dugometražnih-igranih filmova.
 
Kvalitetan program sastavljen od niza radionica, diskusija, projekcija, te prisustvo renomiranih filmskih profesionalaca u svojstvu predavača Talents Sarajeva razlog su sve većeg porasta interesovanja mladih filmskih stvaralaca iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza za učešće u ovom programu. O tome najbolje svjedoči ovogodišnji rekordan broj pristiglih aplikacija na konkurs - ukupno 311. 
 
Zemlje sa najvećim brojem aplikacija su Rumunija, Turska, Srbija i Hrvatska. Za učešće u Talents Sarajevu 2014. odabrano je 12 scenarista (4 iz Rumunije, 3 iz Hrvatske, po 1 iz Grčke, Mađarske, Srbije, Turske I Slovenije), 13 producenata (3 iz Rumunije, po 2 iz Bugarske i Turske, po 1 iz Bosne I Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Mađarske i Srbije), 15 glumaca (po 3 iz Rumunije I Hrvatske, po 2 iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije, po 1 iz Mađarske, Makedonije i Turske), 14 redatelja (3 iz Bosne i Hercegovine, po 2 iz Rumunije i Turske, po 1 iz Azerbejdžana, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Makedonije, Moldavije i Srbije), 5 direktora fotografije (po 1 iz Albanije, Bosne I Hercegovine, Bugarske, Makedonije i Rumunije) te 5 filmskih kritičara (2 iz Rumunije, po 1 iz Bosne i Hercegovine, Grčke i Srbije). Također je odabrano I 6 projektata za učešće u Pack and Pitch radionici (2 iz Grčke i po 1 iz Armenije, Bugarske, Hrvatske i Makedonije).
 
Talents Sarajevo održat će se u periodu od 16. do 21. augusta. i u svom osmom izdanju nastavit će sa kvalitetnim programom kao i prethodnih godina kada je kao predavače ugostio Darrena Aronofskyog, Aidu Begić, Nurija Bilge Ceylana, Juliette Binoche, Stevea Buscemija, Brunu Dumonta, Michaela Fassbendera, Morgana Freemana, Terryja Georgea, Jeremy Ironsa, Angelinu Jolie, Semiha Kaplanoglu, Charliea Kaufmana, Ademira Kenovića, Čedomira Kolara, Mikea Leigha, Leona Lučeva, Branka Lustiga, Samuela Maoza, Anamariu Marincu, Michaela Moorea, Gaspara Noéa, Alexandera Paynea, Corneliua Porumboiua, Jima Sheridana, Stellana Skarsgarda, Kevina Spaceya, Danisa Tanovića, Bélu Tarra, Wima Wendersa, Pjera Žalicu, Jasmilu Žbanić, Leos Caraxa, Danny Glovera te mnoge druge uspješne filmske profesionalce.
 
Rezultate selekcije za učešće na 8. Talents Sarajevo možete pogledati ovdje.
 
Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2024.
61 učesnik izabran za Talents Sarajevo 2023
Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2023.
Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2022.
56 učesnika izabrano za Talents Sarajevo 2021