Navigacija

Objave

Počasna Srca Sarajeva za Agnès B. i Gaela Garcíju Bernala na otvaranju 20. SFF-a

Početak ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, umjesto uobičajene jedne, označit će tri različite filmske projekcije i to na lokacijama koje su u dvadeset godina djelovanja festivala postale njegov zaštitni znak.

Na taj način, svoje jubilarno izdanje obilježićemo slaveći film, nudeći našoj publici i ljubiteljima filmske umjetnosti pravu filmsku poslasticu, istinski praznični dan u tri kultna festivalska kina, u Ljetnom kinu HT Eronet, Narodnom pozorištu i kinu Meeting Point. 

Gala projekcijom na otvorenom, u Ljetnom kinu HT Eronet, festival odaje priznanje savremenoj meksičkoj kinematografiji, koja će biti posebno obilježje ovogodišnjeg programa. Filmsko remek djelo, uzbudljiva urbana drama PASJA LJUBAV (AMORES PERROS) debitantski film iz 2000. sada već kultnog režisera Alejandra Iñárritua, bit će prikazana pred najbrojnijom festivalskom publikom. Ovo je film koji je označio početak svojevrsnog meksičkog novog vala, nagovjestivši dolazak novih, izuzetno talentiranih i plodonosnih autora. Istovremeno, film PASJA LJUBAV na svjetsku filmsku scenu iznjedrio je i fantastičnog, tada tek dvadesetdvogodišnjeg glumca, Gaela Garcíu Bernala. Od uloge Octavia u ovom filmu do danas, naša festivalska publika je imala prilike vidjeti mnoga od izuzetnih Bernalovih ostvarenja, kao što su glavne uloge u filmovima BAD EDUCATION Pedra Almodóvara, MAMMOTH Lukasa Moodyssona, THE LONELIEST PLANET Julie Lokteve, AND YOUR MOTHER TOO (Y TU MAMÁ TAMBIÉN) Alfonsa Cuaróna.

Osim što će, kao počasni gost Sarajevo Film Festivala, prisustvovati ovoj projekciji u Ljetnom kinu HT Eronet, Bernal će već slijedećeg dana susretom sa mladim regionalnim talentima označiti početa Sarajevo Talents, projekta kojeg festival realizuje u saradnji sa Berlinaleom. 

Također, u noći otvaranja, uz prisustvo većine autora, uključujući i Cristia Puiua, Vladimira Perišića, Aidu Begić, Marca Rechu, Angelu Shanelec, Isild Le Besco, Luisa da Matta Almeidu, Jean-Michela Frodona,  u Narodnom pozorištu  će biti prikazan omnibus MOSTOVI SARAJEVA (LES PONTS DE SARAJEVO), koji je bio dio zvaničnog programa nedavno završenog kanskog filmskog festival. Ovaj projekat je nastao kao filmska posveta gradu Sarajevu čija je sudbina bila nerazdvojivo vezana za velike historijske događaje koji su obilikovali tok historije dvadesetog stoljeća.

Kao i prethodnih godina, kino Meeting Point će i tokom 20. Sarajevo Film Festivala biti u središtu zanimanja profilirane publike koja prati umjetnički, art house film. Njihov omiljeni program Kinoscope bit će otvoren već prve festivalske noći projekcijom islandskog filma O KONJIMA I MUŠKARCIMA (OF HORSES AND MEN), reditelja Benedikta Erlingssona. Ovo je film koji nam donosi klasičnu priču o borbi čovjeka i prirode, i o vječitom ljudskom nastojanju da zauzda animalnu snagu prirode za svoju korist... ili štetu. Film je dobitnik brojnih nagrada na svjetskim festivalima. Projekciji filma u noći otvaranja u Meeting Pointu, prisustvovat će glavni glumac Igvar Sigurdsson.

Sarajevo Film Festival će u večeri otvaranja uručiti i specijalna priznanja Festivala. Počasno Srce Sarajeva biće dodijeljeno dizajnerici i rediteljki Agnès B. koja će već narednog dana predstaviti svoj film JE M'APPELLE HMMM... i glumcu Gaelu Garcíji Bernalu. Trećem ovogodišnjem počasnom dobitniku nagrade Srce Sarajeva, reditelju Danisu Tanoviću, priznanje će biti uručeno na ceremoniji dodjele nagrada u Narodnom pozorištu, posljednje večeri 20. Sarajevo Film Festivala.

 
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program