Navigacija

Objave

Svjetska premijera "Mostova Sarajeva" na Cannes Film Festivalu

Film MOSTOVI SARAJEVA / LES PONTS DE SARAJEVO, u produkciji Obala Art Centra Sarajevo i francuske producentske kuće Cinétévé, uvršten je u Zvanični program Cannes Film Festivala (14-25. maj). Svjetska premijera ovog filma održaće se 22. maja, kada će se autori i ekipa filma pojaviti na crvenom tepihu canneskog festivala.

Filmski omnibus rađen povodom obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata sačinjen je od 13 priča koje su režirali: Aida Begić, Leonardo Di Costanza, Jean-Luc Godard, Kamen Kalev, Isild Le Besco, Sergei Loznitsa, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Cristi Puiu, Marc Recha, Angela Schanelec i Teresa Villaverde.

Autori se u filmu bave različitim periodima istorije Sarajeva: 1914 -1918; 1992 - 1995; te današnjim Sarajevom. Riječ je o mozaiku umjetničkih gledišta koja na kritičan način promišljaju različite univerzalne teme koje istorijsko mjesto kao što je Sarajevo simboliše.

“Svaka od ovih priča je drugačija i na svoj način jedinstvena. Od početka postojala je smjernica: ne sjedinjavati i ne homogenizirati. Ovi reditelji, prepoznati i cijenjeni zbog svojih ranijih djela u kojima se bave svijetom na drugačiji i originalan način, sada su okrenuli svoje objektive prema Sarajevu”, rekao je umjetnički direktor Jean-Michel Frodon.

Producenti MOSTOVA SARAJEVA su Mirsad Purivatra, Jovan Marjanović, Fabienne Servan Schreiber, Laurence Miller, a film je realiziran u koprodukciji sa partnerima iz Švicarske, (BANDE A PART FILMS), Italije (MIR CINEMATOGRAFICA), Portugala (UKBAR FILMES) i Njemačke (UNAFILM).

Ovaj projekat predstavlja novi korak za Sarajevo Film Festival i njegov fond Sarajevo grad filma, koji će se u budućnosti u potpunosti fokusirati na podršku u produkciji dugometražnih filmova. 

“MOSTOVI SARAJEVA prvi su pokazatelj uspješne vizije i strategije razvoja Fonda, a najbolja potvrda za to je uvrštavanje filma u zvaničnu selekciju Cannes Film Festivala. Svjetska premijera ovog filma u Cannesu predstavlja zadovoljstvo, ali i izazov za nove projekte koji su pred nama”, rekao je producent Mirsad Purivatra. 

“Drago nam je da je naš dugogodišnji glavni partner Atlantic Grupa nastavio pružati podršku fondu Sarajevo grad filma i nakon što smo napravili novi korak. Također, drago nam je da je u projektu MOSTOVI SARAJEVA, u segmentu koji je režirao Cristi Puiu kao koproducent učestvovao još jedan partner Sarajevo grad filma, Digital Cube iz Bukurešta”, kazao je producent Jovan Marjanović.

Fond Sarajevo grad filma od 2007. godine kada je pokrenut podržavao je rad mladih filmskih stvaralaca iz regiona Jugoistočne Evrope. Do 2013. u okviru projekta Sarajevo grad filma snimljeno je 25 kratkih igranih filmova u čijoj realizaciji je učestvovalo više od 300 reditelja, scenarista, producenata, glumaca, snimatelja, montažera i kompozitora iz 12 zemalja regiona. Mnogi od ovih filmova označili su početak obećavajućih karijera njihovih autora. 

Nakon svjetske premijere na Cannes Film Festivalu film MOSTOVI SARAJEVA će 27. juna vidjeti i publika u Sarajevu, u sklopu obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata. Slijedi i njegovo prikazivanje na 20. Sarajevo Film Festivalu, a potom će ga vidjeti i publika u kinima širom BiH. 

Više informacija

Svečano otvoren Slano Film Days
Poziv za mlade: Snimi kratki video na temu klimatskih promjena i sudjeluj na 30. Sarajevo Film Festivalu
Počela je Early Bird registracija za akreditacije 30. Sarajevo Film Festivala
Prijavi se za sudjelovanje u programu VOLIM FILM 30. Sarajevo Film Festivala
PRAVILNIK O učešću u programu VOLIM FILM 30. Sarajevo Film Festivala