Navigacija

Objave

Završeno snimanje filma TURISTA Ariela Shabana

Glumci Armin Omerović iz BiH i Michel Diercks iz Njemačke, "ispričali" su Shabanovu priču o kulturnim razlikama, gostoprimstvu u smislu našeg ponosa i identiteta, te o tome kako ostatak svijeta doživljava ljude sa Balkana, ali i kako svi mi danas doživljavamo autsajdere uopšte

U ranim jutarnjim satima u četvrtak, 31. oktobra, završeno je snimanje kratkog filma TURISTA, reditelja Ariela Shabana, koji je rađen u okviru projekta Sarajevo grad filma.

Snimanje je trajalo tri noći na ulicama Sarajeva. Glumci Armin Omerović iz BiH i Michel Diercks iz Njemačke, "ispričali" su Shabanovu priču o kulturnim razlikama, gostoprimstvu u smislu našeg ponosa i identiteta, te o tome kako ostatak svijeta doživljava ljude sa Balkana, ali i kako svi mi danas doživljavamo autsajdere uopšte.

Reditelj Ariel Shaban sa Kosova, učesnik je Sarajevo Talent Campusa 2011. i Berlinale Talent Campusa 2012., a njegov film TURISTA dio je internacionalnog omnibusa REMEMBER ME BERLIN,  čiji kreativni tim sačinjavaju mladi filmski stvaraoci koji su bili učesnici Berlinale Talent Campusa 2012. 

REMEMBER ME BERLIN je nezavisni dugometražni projekat koji će se, osim filma TURISTA sastojati od još šest kratkih igranih filmova koji će se snimati u multikulturalnim metropolama Njemačke, SAD, Italije, Libana, BiH i Turske. Tema projekta je POTRAGA ZA IDENTITETOM U DANAŠNJEM SVIJETU sa fokusom na povezivanje ljudi. 

Omnibus će producirati Jelena Stupljanin, Demet Gül i Mauro Mueller uz zvaničnu podršku Berlinale Talent Campusa, projekta Sarajevo grad filma i Aosta Film Commission.

Glavni partner projekta Sarajevo grad filma je Atlantic Grupa.

Fotografije sa snimanja možete pronaći ovdje.

Seksualno buđenje gruzijske kinematografije
Regionalna premijera filma TIGRICA
Regionalna premijera filma KOS KOS KUPINA
Svjetska premijera filma MEDIUM
Međunarodna premijera filma SLOBODA