Navigacija

Objave

Zatvoren program Otvoreno kino

Film KUTIJA ZA UŽINU posljednji je film ovogodišnjeg programa Otvoreno kino, koji je prikazan večeras u prepunom Ljetnom kinu !hej.

Film je priča o domaćica Ilai, pripadnici srednje klase, koja iznova pokušava začiniti svoj brak, ovog puta putem kuhinje. Ona ne zna da je posebni ručak koji je pripremila greškom došao u ruke nesretnog činovnika Saajana, usamljenog čovjeka koji je pred penzijom. Zaintrigirana nedostatkom reakcije svog supruga, Ila sljedećeg dana stavlja malu poruku u kutiju za ručak u nadi da će saznati šta se desilo. Ovo pokreće razmjenu niza poruka u kutiji za ručak između Saajana i Ile, a utjeha od anonimnog komuniciranja sa strancem uskoro prerasta u neočekivano prijateljstvo. Oboje otkrivaju nove aspekte svoje ličnosti i pronalaze podršku jedno u drugom u Mumbaiju, velikom gradu koji tako često ruši nade i snove. Iako se još uvijek nisu ni upoznali, Ila i Saajan se gube u virtualnom odnosu koji bi mogao ugroziti njihove stvarne živote.

Ritesh Batra je rođen i odrastao u Mumbaiju, te sada živi na relaciji Mumbai – New York. Kratki filmovi Ritesha Batre su prikazani na mnogim međunarodnim filmskim festivalima i u umjetničkim galerijama. Njegov kratki film na arapskom jeziku, CAFÉ REGULAR, CAIRO, prikazan je na preko 40 filmskih festivala, te je osvojio 12 nagrada, uključujući FIPRESCI, nagradu međunarodnih filmskih kritičara u Oberhausenu, kao i Specijalnu plaketu žirija na festivalima Tribeca i onom u Chicagu. Njegov scenarij za dugometražni film THE STORY OF RAM je bio dio laboratorije scenarista i režisera na festivalu Sundance 2009. godine. THE LUNCHBOX je prvi dugometražni film Ritesha Batre. Svoju svjetsku premijeru doživio je na Critics Week na filmskom festivalu u Cannesu 2013.

Domaća premijera filma UMRI PRIJE SMRTI
Prikazan film ZAISTA, NIKAD NISI BIO OVDJE Lynne Ramsay, dobitnice Počasnog Srca Sarajeva
Predstavljamo Open Air program 29. Sarajevo Film Festivala
Noć prije svečanog otvaranja 28. Sarajevo Film Festivala, na predfestivalskoj projekciji puno Ljetno kino Coca-Cola
U Ljetnom kinu Coca-Cola podignuto najveće filmsko platno u regiji