Navigacija

Objave

Armand Assante i Ante Novaković gosti "Kafe sa..."

Posljednji program Kafa sa... 19. Sarajevo Film Festivala ugostio je posebnog gosta, glumca Armanda Assantea, te reditelja Antu Novakovića. Assante se pojavio u prvom Novakovićevom kratkometražnom filmu „Vadiona“, koji je prikazan u okviru programa Novi tokovi kratki.

Unatoč kiši, bio je to još jedan opušteni razgovor koji se prije svega pozabavio Novakovićevim nezavisnim filmom „Vadiona“. Assante je u njemu odigrao ulogu koja se zapravo može nazvati cameo nastupom u kratkom filmu ali i on i Novaković raduju se razvoju kratkometražnog filma u dugometražni, što će reditelju otvoriti prostor za razradu likova u djelu koje je Assante opisao kao „crna komedija“.
 
Prilikom razgovora o nezavisnim filmovima, Assante je ispričao kako se odmaknuo od Hollywooda i razvio strast za pomaganje mladim filmašima, pozivajući na stvaranje „mehanizma“ koji će mlade filmaše promovirati u javnosti; s tom mišlju, pohvalio je festivale poput našeg, zbog njihovog udjela u tim nastojanjima. Assante je također koproducent sličnih filmova iz Argentine i Kazahstana.

Novaković, s obzirom na svoje veze s ovom regijom, ima veliku želju napraviti film ovdje, na našem jeziku, toplo zaključivši: „Imam veliko srce za Sarajevo“.

U sklopu Dana ljudskih prava besplatno pogledajte film COLECTIV Alexandera Nanaua
Suočavanje s prošlošću
33 svjetske i 3 međunarodne premijere u BH Film programu
13. Dan ljudskih prava
Dan ljudskih prava na 26. Sarajevo Film Festivalu: u utorak panel diskusija