Navigacija

Objave

Upriličena svjetska premijera filma DAN BIJEGA

I u četvrtak Takmičarski program - igrani film ponudio je publici dva filma. U Narodnom pozorištu je prvo prikazan gruzijski film U PROCVATU reditelja Nane Ekvtimishvili i Simona Großa. Nakon toga je uslijedila je i svjetska premijera film DAN BIJEGA grčkog reditelja Dimitris Bavellas.

Film prati priču o Mariji i Loukasu koji odlučuju pobjeći od kuće. I jedno i drugo se nose s ličnim problemima: Maria je zaglavila u braku s bogatim Dimitrisem i odgaja njihovo dvoje djece; Lukas je nezaposlen i ima mnoštvo dugova. Oboje bježe od kuće iz ličnih razloga, oboje lutaju modernom Atinom. Svjedoci su niza kontroverznih situacija i upoznaju čudne likove. Osim toga, izgleda da im je neko na tragu: Mariju prate dva policajca, dok Loukasa prati Joseph - čudni stranac odjeven u crno – koji, čini se, očajnički želi nešto od njega.

Dimitris Bavellas je rođen u Neos Kosmosu, u Atini. Studirao je filmsku režiju u školi filma Stavrakos u Atini, u Grčkoj. Režirao je više kratkih i dokumentarnih filmova, videoklipova, televizijskih emisija i korporacijskih videa. Također je stekao zvanje magistra filma i filmske produkcije (smjer filmska režija) u školi Northern Film u Leedsu, u Velikoj Britaniji. DAN BIJEGA je njegov prvi igrani film.

Uoči premijere ekipa filma je prošla crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta.

’Net Zero by 30th Sarajevo Film Festival’’: U misiji postizanja klimatski neutralnih, pametnih gradova do 2030. godine
Predstavljamo Takmičarski program – igrani film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – igrani film 28. Sarajevo Film Festivala
Hvala volonterima 27. Sarajevo Film Festivala!
Svjetska premijera filma STVARI VRIJEDNE ŽALJENJA zatvorila Takmičarski program - igrani film