Navigacija

Objave

Upriličena svjetska premijera filma DAN BIJEGA

I u četvrtak Takmičarski program - igrani film ponudio je publici dva filma. U Narodnom pozorištu je prvo prikazan gruzijski film U PROCVATU reditelja Nane Ekvtimishvili i Simona Großa. Nakon toga je uslijedila je i svjetska premijera film DAN BIJEGA grčkog reditelja Dimitris Bavellas.

Film prati priču o Mariji i Loukasu koji odlučuju pobjeći od kuće. I jedno i drugo se nose s ličnim problemima: Maria je zaglavila u braku s bogatim Dimitrisem i odgaja njihovo dvoje djece; Lukas je nezaposlen i ima mnoštvo dugova. Oboje bježe od kuće iz ličnih razloga, oboje lutaju modernom Atinom. Svjedoci su niza kontroverznih situacija i upoznaju čudne likove. Osim toga, izgleda da im je neko na tragu: Mariju prate dva policajca, dok Loukasa prati Joseph - čudni stranac odjeven u crno – koji, čini se, očajnički želi nešto od njega.

Dimitris Bavellas je rođen u Neos Kosmosu, u Atini. Studirao je filmsku režiju u školi filma Stavrakos u Atini, u Grčkoj. Režirao je više kratkih i dokumentarnih filmova, videoklipova, televizijskih emisija i korporacijskih videa. Također je stekao zvanje magistra filma i filmske produkcije (smjer filmska režija) u školi Northern Film u Leedsu, u Velikoj Britaniji. DAN BIJEGA je njegov prvi igrani film.

Uoči premijere ekipa filma je prošla crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta.

Seksualno buđenje gruzijske kinematografije
Regionalna premijera filma TIGRICA
Regionalna premijera filma KOS KOS KUPINA
Svjetska premijera filma MEDIUM
Međunarodna premijera filma SLOBODA