Navigacija

Objave

Adam Bakri i Waleed Zuaiter gosti programa „Kafa sa ...“

Današnji program„Kafa sa...“ predstavila je glumca Adama Bakrija, protagonistu filma OMAR, kao i glumca i izvršnog producenta Waleeda Zuaitera.

Pred zainteresovanom publikom prisutnom na još jednoj opuštenoj sesiji „Kafe sa...“, pitanja su se fokusirala na političke aspekte i moguće posljedice filma. Ipak, Zuaiter je odbio da politika bude centralna tema kao u filmu, fokusirajući se na univerzalne i ljudske aspekte palestinskog iskustva.

Zaista, razgovor je potvrdio da ovaj film ne pokušava da riješi bilo kakve političke probleme. Iako je trenutno političko stanje u pozadini, po Zuaiteru likovi i odnosi u filmu su ti zbog kojih vrijedi pogledati ovaj film. Dalje, zbog nepostojanja filmske industrije u Palestini, Zuaiterov cilj je napredak kinematografije u Palestini, tj. dolazak do tačke u kojoj film u Palestini neće postojati radi neke „velike promjene“, već radi samog filma – što je ideja s kojom bi publika u ovoj regiji trebala biti upoznata.

S obzirom da je ovo prvi put da je radio na nekom filmu kao producent, Zuaiter je priznao da je jako puno naučio iz toga.

Na pitanje o tome kako je film primljen u Palestini, Bakri je rekao da tek treba biti prikazan, ali i da je pitanje da li reakcija publike u Palestini može dostići fantastičnu reakciju sarajevske publike sinoć.

U sklopu Dana ljudskih prava besplatno pogledajte film COLECTIV Alexandera Nanaua
Suočavanje s prošlošću
33 svjetske i 3 međunarodne premijere u BH Film programu
13. Dan ljudskih prava
Dan ljudskih prava na 26. Sarajevo Film Festivalu: u utorak panel diskusija