Navigacija

Objave

Proslavljeni reditelj Elia Suleiman na 19. Sarajevo Film Festivalu

Sarajevo Film Festival sa velikim zadovoljstvom objavljuje da će u svom 19. izdanju ugostiti uglednog reditelja, glumca i pisca Elia Suleimana.

Jedan od najpoznatijih reditelja iz arapskog svijeta, Elia Suleiman u Sarajevo dolazi u ulozi umjetničkog savjetnika Filmskog instituta u Dohi (Doha Film Institute - DFI), nezavisne i neprofitne kulturne organizacije iz Katara koja promovira globalno filmsko stvaralaštvo. DFI i Sarajevo Film Festival sklopili su strateško partnerstvo s ciljem prikazivanja posebno izabranih filmova, omogućavanja filmske razmjene i jačanja veza između arapske i evropske kinematografije.

Višestruko nagrađivani reditelj dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih priznanja za svoje filmove uključujući nagrade filmskih festivala u Cannesu, Veneciji i Rimu. Elia Suleiman sudjelovao je na raznim međunarodnim festivalima kao član žirija te bio gostujući predavač na uglednim univerzitetima i institucijama kulture širom svijeta.

Suleiman, proslavljena ikona savremenog filma, za svoje filmove je osvojio mnoge međunarodne nagrade. Njegovi igrani filmovi su „Vrijeme koje preostaje“(The Time that Remains) (2009.), koji je bio izabran za službeni takmičarski program Filmskog festivala u Cannesu i osvojio nagradu Crni biser (Black Pearl Award) za najbolji narativni film sa Bliskog istoka na Filmskom festival u Abu Dhabiju 2009. godine; „Božanska intervencija“ (Divine Intervention) (2002.), dobitnik nagrade žirija,međunarodne nagrade filmskih kritičara FIPRESCI u Cannesu i nagrade Evropske filmske akademije za najbolji strani film u Rimu;„Hronika nestajanja“ (Chronicle of Disappearance) (1996.) osvojio je nagradu za najbolji film na Filmskom festivalu u Veneciji. Njegov najnoviji kratki film DNEVNIK POČETNIKA (DIARY OF A BEGINNER), inače dio omnibusa 7 DANA U HAVANI prikazan je u okviru službene selekcije Un Certain Regard Filmskog festivala u Cannesu.  

Elia Suleiman:
Elia Suleiman rođen je 1960. godine u Nazaretu. Njegov prvi igrani film, „Hronika nestajanja“ (Chronicle of Disappearance) osvojio je nagradu za najbolji film Venecijanskog filmskog festivala 1996. godine. Godine 2007. izabran je među 35 reditelja za film To Each His Own Cinema– zajednički film povodom 60. obljetnice Filmskog festivala u Cannesu. Osvojio je nagradu Rockeffeler 1992, nagradu Prince Claus 2008. i nagradu Fondazione Roma – Mediterraneo 2011. godine za “interkulturalni dijalog” na Filmskom festivalu Taormina u Italiji.

Elia Suleiman sudjelovao je na mnogobrojnim festivalima kao član žirija, uključujući Filmski festival u Cannesu(2006.); Paris Cinema (2010.); Marrakech Film Festival (2008.); bio je predsjednik žirija u kategoriji New Horizons Competition, Filmskog festivala u Abu Dhabiju (2010.) i predsjednik žirija Filmskog festivalaDeauville Asian (2012). Zajedno sa Jorge Semprùnom bio je pokrovitelj “Un état du Monde et du Cinéma” na Forum des images u Parizu (2011.), a 2012. pokrovitelj četvrtog izdanja World Cinema u Cannesu.

Elia Suleiman bio je gostujući predavač na mnogim univerzitetima, umjetničkim institutima i muzejima kao što su univerziteti Columbia, New York, Georgetown, Berkeley, galerija Tate Modern u Londonu, Berlin Biennale i The Kunst Institute u Berlinu, The DHC/ART Foundation Montreal, la Femis Paris.  Njegov rad prikazan je i u okviru tribute programa u Muzeju za modernu umjetnost u New Yorku, na Filmskom festivalu u Istanbulu, Filmskom festivalu Lisbon & Estoril u Portugalu. 
 
O Doha Film Institute:

Doha Film Institute (DFI) je nezavisna, neprofitna kulturna organizacija osnovana 2010. godine. Institut potpomaže rast lokalne filmske zajednice širenjem stručnih znanja iz oblasti filmske industrije, njegovanjem filmske kulture i doprinosom razvoju održivih stvaralačkih industrija u Kataru.

Platforme DFI uključuju finansiranje i produkciju lokalnih, regionalnih i međunarodnih filmova, obrazovnih programa, filmskih projekcija, Filmski festival mladih Ajyal i Filmski festival Qumra.

Utemeljen na kulturi, zajedništvu, obrazovanju i zabavi, DFI je veliko filmsko čvorište u Dohi, kao i resurs za regiju i ostatak svijeta.

DFI predano podržava ostvarenje vizije Katar 2030. za razvoj ekonomije znanja.

Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program
Noć kina 27. decembra u Sarajevu, besplatan ulaz u kina
„Dani ljudskih prava“ uz besplatne filmove u kinu Meeting Point