Navigacija

Objave

Otvoren 19. Sarajevo Film Festival

Večeras je u Narodnom pozorištu svečanom ceremonijom otvoreno 19. izdanje Sarajevo Film Festivala. Ceremoniji je prethodio nezaobilazni crveni tepih, kojim su prošle brojne filmske zvijezde i profesionalci. Domaćin večeri otvaranja bila je bh. glumica Marija Pikić.

Pikić je istakla da će ovogodišnji program Sarajevo Film Festivala predstavit ukupno 214 filmova iz 59 država, te da će u narednih deset dana Sarajevo posjetiti na stotine filmskih profesionalaca i umjetnik.

“U proteklih 19 godina festival je prerastao u događaj koji okuplja preko 2.000 akreditiranih profesionalaca i novinara, te oko 100.000 ljubitelja filma. Festival donosi filmove do kojih se teško dolazi ali filmove koji predstavljaju rijetku vrijednost koja se danas ne može često sresti u svakodnevnom životu.”, dodala je Pikić.

Prisutnima se obratila i selektorica Elma Tataragić, koja je naglasila da ovogodišnji Takmičarski program u igranoj kategoriji donosi 9 izvanrednih filmova. Od tih 9 filmova, čak šest je debitantskih, dva druga filma, a samo jedan treći film. Selekcija je raznovrsna, uzbudljiva i bavi se pitanjem: da li filmovi predstavljaju stvarnost ili su dio nje.

Večeras u Narodnom pozorištu dodijeljeno je i Počasno Srce Sarajeva Béla Tarru, jednom od najznačajnijih reditelja današnjice i osnivaču film.factory pri Univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology.

Nakon ceremonije uslijedila je projekcija filma EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA bh. reditelja Danisa Tanovića.

Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije