Navigacija

Objave

Partnerstvo Al Jazeera Balkans i Sarajevo Film Festivala

Al Jazeera Balkans, od ove godine biće partner Sarajevo Film Festivala, sa posebnim fokusom na dokumentarni program.

SFF je sa velikom pažnjom pratio razvoj Al Jazeera Balkans kao dijela globalne Al Jazeera mreže, koja je  u kratkom periodu postala jedna od najprofesionalnijih i najvećih medijskih kompanija na svijetu.

Pokretanjem Al Jazeera Balkans medijska scena u regionu dobila je jednu dodatnu vrijednost jer su samo u prvoj godini dana svojom profesionalnošću stekli status kuće kojoj se vjeruje.

„Partnerstvo Sarajevo Film Festivala i Al Jazeera Balkans je logična veza između kompanija koje su zainteresovane za unaprijeđenje i podizanje standarda regionalne dokumentarne produkcije i smatram da je ovakva vrsta saradnje više nego dobrodošla jer unaprijeđuje kvalitet našeg dokumentarnog programa ali i samog Festivala“, smatra Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Saradnja, između ostaloga, podrazumijeva i specijalnu nagradu žirija za takmičarski program u dokumentarnoj selekciji za koju Al Jazeera Balkans obezbjeđuje novčani iznos za nagrađeni film.

“Globalna news mreža Al Jazeera veliku pažnju pridaje upravo dokumentarnom filmu i produkciji. Obzirom da svojim gledateljima nastojimo pružiti širok spektar kvalitetnih dokumentarnih filmova koji detaljno analiziraju i obrađuju teme iz oblasti istorije, nauke, politike, umjetnosti, putovanja, Al Jazeera Balkans, kao dio ove globalne mreže, je prihvatila saradnju sa Sarajevo Film Festivalom. Vjerujemo da će ovogodišnja saradnja biti uspješna i da će zapravo predstavljati početak dugogodišnjeg partnerstva”, rekao je direktor Al Jazeere Balkans, Tarik Đođić.

Dokumentarni filmovi se emitiraju na news kanalima Al Jazeere, ali i na specijaliziranom Al Jazeera Documentary kanalu. Al Jazeera Balkans je prvi regionalni news kanal koji, osim vijesti, emitira i dokumentarne  filmove, a radi i na commissioningu i akviziciji filmova koji pokrivaju raznovrsne  regionalne  teme.

Sarajevo Film Festival posebno raduje činjenica da je Al Jazeera Balkans spremna finansirati produkcije dokumentarnih filmova koji se bavi temama relevantnim za cijeli  region.

Nagrade 29. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – igrani film 29. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Partnerske nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 27. Sarajevo Film Festivala