Navigacija

Objave

Festivalska atmosfera kroz fotografije Damira Šagolja

Svjetski priznati fotograf Damir Šagolj pridružit će se timu 19. Sarajevo Film Festivala. Putem popularne društvene mreže Instagram, Šagolj će ponuditi seriju fotografija snimanih telefonom koja će na atraktivan način prenijeti dio atmosfere u Sarajevu tokom SFF-a.

Korisnici instagrama imat će priliku uživati u vrhunskim fotografijama Damira Šagolja i pratiti zanimljive festivalske događaje na oficijelnom profilu Sarajevo Film Festivala (sarajevofilmfestival).

Fotografije Damira Šagolja objavljivane su u vodećim svjetskim magazinima i novinama. Dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja za fotonovinarstvo, uključujući i World Press Photo, POYi, NPPA nagrade... Predstavio se i na brojnim izložbama, uključujući i veliku samostalnu, na Visa D’or u Perpignanu.

Trenutno je stacioniran u Bankoku kao Reutersov glavni fotograf za Thailand i Jugoistočnu Aziju.

Prvi međunarodni angažmani Damira Šagolja, započeli su u 90-tim godinama, i bili su to historijski događaji na Balkanu. Nakon smirivanja situacije u regionu, Šagolj sve češće odlazi na Bliski istok - Iran, Libanon i Izrael. Nakon izvještavanja iz New Yorka 11. septembra 2001. pokriva zbivanja u Afganistanu i Iraku. Za izvještavanje o koalicijskim trupama u Iraku, uz brojna priznanja, nominiran je i za Pulitzerovu nagradu kao tek drugi novinar iz jednog neameričkog medija u historiji te nagrade.

U proteklom periodu izvještvao je o gotovo svim najvažnijim svjetskim zbivanjima, među kojima i cunami u Japanu, poplave u Pakistanu i Thailandu, glad u Sjevernoj Koreji, Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu, demokratske promjene u Myanmaru...

Sarajevo Film Festival s posebnom radošću primilo je vijest o Šagoljevom angažmanu i pridruživanju ovog vrhunskog svjetskog fotografa u tim koji realizira 19. izdanje Festivala.

Sutra dodjela nagrada Srca Sarajeva za TV serije
28. Sarajevo Film Festival: Projekcije sa otvorenih lokacija premještaju se u zatvorena kina
Masterclass program
Otvoren 28. Sarajevo Film Festival
Filmske projekcije 28. Sarajevo Film Festivala na dvije lokacije u Novom Sarajevu