Navigacija

Objave

Žiri Takmičarskog programa – igrani film

O najboljem filmu Takmičarskog programa za igrani film odlučivat će: Danis Tanović, Uliks Fehmiu, Christine A. Maier, Charles Tesson i Mirela Oprisor

Danis Tanović - Predsjednik žirija
režiser (BiH)
Danis Tanović je rođen u Zenici, a odrastao je u Sarajevu, gdje je studirao režiju na Akademiji scenskih umjetnosti. Nakon što se Sarajevo našlo pod opsadom, proveo je dvije godine na prvim linijama odbrane snimajući za armiju. Godine 1994. Tanović je u Belgiji nastavio školovanje na filmskoj školi INSAS i počeo raditi kratke i dokumentarne filmove. Njegov debitantski igrani film NIČIJA ZEMLJA iz 2001. godine dobitnik je više od 40 međunarodnih  priznanja, što ga čini najnagrađivanijim debitantskim filmom u historiji. Film, čija je priča smještena u ratom zahvaćenu BiH 1993. godine, nagrađen je Oscarom i Zlatnim globusom za najbolji strani film te nagradama za najbolji scenarij Filmskog festivala u Cannesu i Evropske filmske akademije. Tanović je režirao još dva filma koja se bave ratom i njegovim posljedicama. CIRKUS COLUMBIA smješten je u period neposredno prije rata, a TRIJAŽA, s Colinom Farrellom, bavi se postratnim traumama. Tanović je 2005. snimio igrani film na francuskom jeziku, L´ENFER (HELL), u kojem su uloge ostvarili najznačajniji glumci francuskog filma, kao Emmanuelle Béart, Karin Viard, Marie Gillain, Guillaume Canet, Jacques Gamblin, Jacques Perrin, Carole Bouquet i Jean Rochefort. Njegov posljednji film, EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA, imao je svjetsku premijeru u okviru Takmičarskog programa Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu, gdje je nagrađen dvama Srebrnim medvjedima – za film i za najboljeg glumca (Nazifa Mujića), te specijalnim priznanjem Ekumenskog žirija.

Uliks Fehmiu
glumac (Srbija)
Uliks Fehmiu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Ostvario je brojne pozorišne uloge u Beogradu i New Yorku, kao i brojne zapažene filmske uloge. Jedan je od osnivača produkcijske kuće West End Productions koja se bavi filmskom, pozorišnom i TV produkcijom u Evropi i SAD. Fehmiu je, brojnim projektima, više puta učestvovao na Sarajevo Film Festivalu, uključujući film DOBRO UŠTIMANI MRTVACI režisera Benjamina Filipovića, koji je otvorio 11. Sarajevo Film Festival, višestruko nagrađivani film SUTRA UJUTRO režisera Olega Novkovića, Novkovićev BELI BELI SVET, u kojem je Fehmiu ostvario glavnu ulogu, a također ga je i producirao (Cinelink Award 2008), te film USTANIČKA ULICA režisera Miroslava Terzića. Fehmiu je za ulogu u filmu USTANIČKA ULICA osvojio nagradu Srce Sarajeva za najboljeg glumca na 18. Sarajevo Film Festivalu.  Trenutno živi u New Yorku.

Christine A. Maier
direktorica fotografije (Njemačka)
Christine A. Maier je diplomirala na bečkoj Akademiji za muziku i scencke umjetnosti, na Odsjeku za film i televiziju. Maier je bila angažirana u brojnim filmskim projektima koji su prikazivani i nagrađivani na festivalima širom svijeta. Među njima su i filmovi bh. režiserke Jasmile Žbanić: GRBAVICA, NA PUTU, NOĆ JE, MI SVIJETLIMO, NAZAD, NAPRIJED, LOST AND FOUND, LJUBAV JE. Također, Maier potpisuje fotografiju i za novi film režiserke Žbanić, LOVE ISLAND. U svojoj bogatoj karijeri Maier je radila na filmovima: PROVIDENCE, DDR-DDR i BLACK MOON, režiserke Amie Siegel, SATTE FARBEN VOR SCHWARZ režiserke Sophie Heldmann, DIE LIEBE DER KINDER Franza Müllera, ITTY BITTY TITTY COMMITTEE Jamieja Babbita, LUCY režisera Hennera Wincklera, te NORDRAND Barbare Albert.

Charles Tesson
umjetnički direktor programa Critic’s Week Filmskog festivala u Cannesu (Francuska)
Charles Tesson je od 2012. umjetnički direktor programa Critic’s Week Filmskog festivala u Cannesu. Od 1979. radi i kao filmski kritičar u Cahiers du Cinéma, a neko je vrijeme bio i urednik tog časopisa. Profesor je na Sorbonne Nouvelle (Université Paris III), gdje predaje film, historiju i estetiku. Napisao je više knjiga i eseja o filmu, među kojima su Satyajit Ray (1992), Luis Buñuel (1995), El from Luis Buñuel (1996), Photogénie de la Série B (1997), Théâtre et cinéma (2007) i Akira Kurosawa (2008 ). Bio je urednik nekoliko posebnih priloga za Cahiers du Cinéma, uključujući Made in Hong Kong (1984) s Olivierom Assayasom i Made in China (1999), a također je i jedan od kourednika knjige L'Asie à Hollywood (2001).

Mirela Oprisor
glumica (Rumunija)
Mirela Oprisor je diplomirala na Nacionalnom univerzitetu za pozorište i film u Bukureštu, a trenutno je zaposlena u Teatru Comedy u istom gradu. Oprisor je tokom svoje petnaestogodišnje karijere nastupila u brojnim teatarskim predstavama, a ostvarila je i više uloga na filmu među kojima se ističu uloge u filmovima YOUTH WITHOUT YOUTH režisera Francisa Forda Coppole i TUESDAY AFTER CHRISTMAS Radua Munteana. Dobitnica je nekoliko značajnih nagrada, među kojima je i Srce Sarajeva za najbolju glumicu na 16. Sarajevo Film Festivalu, te nagrade za najbolju glumicu na festivalima Cine de Gijón i Mar del Plata. Oprisor je 2011. godine proglašena najboljom glumicom u Rumuniji, a 2012. godine se našla i u izboru najboljih glumica svijeta američke publikacije Village Voice.

Seksualno buđenje gruzijske kinematografije
Regionalna premijera filma TIGRICA
Regionalna premijera filma KOS KOS KUPINA
Svjetska premijera filma MEDIUM
Međunarodna premijera filma SLOBODA