Navigacija

Objave

Odabrani učesnici 7. Sarajevo Talent Campusa

Nakon zatvaranja konkursa za učešće na 7. Sarajevo Talent Campusu, koji je bio otvoren do 07. juna, završena je selekcija učesnika ovogodišnjeg izdanja STC programa koji je namijenjen mladim filmskim profesionalcima iz zemalja Jugoistočne Evrope.

Selekcioni odbor odabrao je ukupno 70 učesnika iz sljedećih zemalja: Armenije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kosova, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske.
 
Sarajevo Talent Campus, nastao u saradnji sa Internacionalnim filmskim festivalom u Berlinu i Berlinale Talent Campusom, ima za cilj povezati mlade filmske profesionalce iz Jugoistočne Evrope sa etabliranim filmskim profesionalcima, informisati ih i približiti regionalnoj i međunarodnoj filmskoj industriji. Tokom sedmodnevnog programa, mladi filmski profesionalci imaju priliku razmijeniti svoje stavove i ideje. Program Sarajevo Talent Campus, koji je zamišljen s ciljem da ispuni prazninu između formalnog obrazovanja i praktičnog radnog iskustva, podstiče saradnju mladih filmskih stvaraoca u polju razvoja, finansiranja, produkcije i distribucije kratkometražnih i dugometražnih-igranih filmova.
 
Kvalitetan program sastavljen od niza radionica, diskusija, projekcija, te prisustvo renomiranih filmskih profesionalaca u svojstvu predavača STC-a razlog su sve većeg porasta interesovanja mladih filmskih stvaralaca iz Jugoistočne Evrope za učešće u ovom programu. O tome najbolje svjedoči ovogodišnji rekordan broj pristiglih aplikacija na konkurs - ukupno 309. 
 
Zemlje sa najvećim brojem aplikacija su Rumunija, Srbija i Hrvatska. Za učešće u Sarajevo Talent Campusu 2013. odabrano je 14 mladih scenarista (3 iz Rumunije, po 2 iz Grčke, Mađarske, Srbije, te po 1 iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije i sa Kosova), 15 producenata (3 iz Srbije, po 2 iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, po 1 iz Bugarske, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Mađarske, Makedonije, Rumunije i Turske), 15 glumaca (4 iz Rumunije, 3 iz Hrvatske, 2 iz Bosne i Hercegovine, po 1 iz Bugarske, Makedonije, Srbije, Slovenije i sa Kosova), 20 redatelja (po 2 iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Grčke, Srbije i Turske, po 1 iz Bugarske, Gruzije, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Slovenije i sa Kosova), te 6 filmskih kritičara (2 iz Srbije, po 1 iz Armenije, Hrvatske, Moldavije i Rumunije).
 
Sarajevo Talent Campus održat će se u periodu od 18. do 24. augusta i u svom sedmom izdanju nastavit će sa kvalitetnim programom kao i prethodnih godina kada je kao predavače ugostio Darrena Aronofskyog, Aidu Begić, Nurija Bilge Ceylana, Juliette Binoche, Stevea Buscemija, Brunu Dumonta, Michaela Fassbendera, Morgana Freemana, Terryja Georgea, Jeremy Ironsa, Angelinu Jolie, Semiha Kaplanoğlua, Charliea Kaufmana, Ademira Kenovića, Čedomira Kolara, Mikea Leigha, Leona Lučeva, Branka Lustiga, Samuela Maoza, Anamariu Marincu, Michaela Moorea, Gaspara Noéa, Alexandera Paynea, Corneliua Porumboiua, Jima Sheridana, Stellana Skarsgårda, Kevina Spaceya, Danisa Tanovića, Bélu Tarra, Wima Wendersa, Pjera Žalicu, Jasmilu Žbanić, te mnoge druge uspješne filmske profesionalce.
 
Rezultate selekcije za učešće na 7. Sarajevo Talent Campusu možete pogledati ovdje, 

 

 

60 učesnika izabrano za Talents Sarajevo 2024
Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2024.
61 učesnik izabran za Talents Sarajevo 2023
Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2023.
Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2022.