Navigacija

Objave

Otvaranje 19. izdanja Sarajevo Film Festivala u znaku bh. kinematografije

19. Sarajevo Film Festival – powered by HT Eronet sa zadovoljstvom objavljuje da će njegov najsvečaniji trenutak, dan samog otvaranja, u potpunosti biti u znaku bosanskohercegovačke kinematografije.

Sarajevo Film Festival  biće otvoren filmom EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA, bh. reditelja Danisa Tanovića, uporednim projekcijama u Narodnom pozorištu Sarajevu i u Ljetnom kinu !hej.
 
Film će sarajevskoj publici predstaviti reditelj Tanović i brojna ekipa filma koju će predvoditi glavni glumac Nazif Mujić.
 
Također, posebno zadovoljstvo predstavlja i činjenica da će Sarajevo Film Festival i ove godine ulogu domaćina na ceremoniji otvaranja dodijeliti  jednom od mladih perspektivnih filmskih umjetnika. U petak 16. avgusta u Narodnom pozorištu Sarajevo početak devetodnevne smotre filma u našem gradu najavit će mlada bh. glumica Marija Pikić, prošlogodišnja dobitnica Srca Sarajeva za najbolju glumicu. Podsjećamo, Marija Pikić prestižno priznanje dobila je za ulogu u filmu DJECA bh. rediteljice Aide Begić kojim je i otvoren 18. Sarajevo Film Festival. 
 
Sarajevo Film Festival, kao festival otkrića novih generacija koje će ubudućnosti predvoditi regionalnu kinematografiju, već nekoliko godina s velikim zadovoljstvom ovu ulogu prepušta upravo filmskim umjetnicima mlade generacije, kao znak podrške i promocije mladih regionalnih filmskih snaga. U ranijim godinama uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala bila je povjerena glumicama Zani Marjanović i Vanesi Glođo, te bh. glumcima Erminu Bravi i Borisu Leru. 
 
Marija Pikić, rođena je 1989. godine u Trebinju. Glumom se počela baviti jos u mlađim danima kada je bila članica dječijih ansamblova i dramskih sekcija. Prvu ulogu na filmu ostvarila je još kao studentica Akademije umjetnosti u Banja Luci, i to u filmu 32. DECEMBAR, reditelja Saše Hajdukovića.  Uslijedila je uloga u filmu NEPRIJATELJ, Dejana Zečevića, a glavna uloga u filmu DJECA Aide Begić za koju je i nagrađena na nekoliko internacionalnih festivala, uvela je mladu glumicu u svijet filma na velika vrata. 
 
Mariju Pikić gledat ćemo i u filmovima koji su trenutno u postprodukciji: SA MAMOM, Faruka Lončarevića, KRIZA SREDNJIH GODINA Elmira Jukića, MIT O SIZIFU, srbijanskog reditelja Filipa Gajića te u filmu koji je u pripremi,  PASQUA crnogorskog reditelja Ivana Marinovića. 
 
Osim Srca Sarajeva za najbolju glumicu, Pikićeva je nagrađena  i Zlatnom mimozom za najbolju glumicu Montenegro Film Festivala, Nagradom za najbolju glumicu na Mojkovačkoj filmskoj jeseni, Nagradom za najbolju epizodnu ulogu, internacionalnog festivala 13. DADRAS, a film DJECA u kojem je imala glavnu ulogu osvojio je brojna priznaja na svjetskim festivalima. 
 
Već tradicionalno, povodom otvaranja Sarajevo Film Festivala biće održan i svečani prijem na Festivalskom Trgu čiji domaćini su generalni sponzor Sarajevo Film Festivala HT Eronet. Dobrodošlicu na Festival poželjet će brojnim gostima i prijateljima Festivala, filmskim profesionalcima i autorima iz naše regije i svijeta, direktor SFF Mirsad Purivatra i Stipe Prlić, predsjednik Uprave HT Eronet.
 

 

 

Noć prije svečanog otvaranja 28. Sarajevo Film Festivala, na predfestivalskoj projekciji puno Ljetno kino Coca-Cola
U Ljetnom kinu Coca-Cola podignuto najveće filmsko platno u regiji
Jesse Eisenberg dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Open Air program, danas počinje online prodaja ulaznica
Mads Mikkelsen dolazi na 28. Sarajevo Film Festival