Navigacija

Objave

Sarajevo Film Festival dobitnik "Večernjakovog pečata" za kulturni događaj godine

Sarajevo Film Festival dobitnik je "Večernjakovog pečata" za kulturni događaj godine. Riječ je o nagradi koju tradicionalno, po 12. put, dodjeljuje Večernji list.

Svečana ceremonija dodjele nagrada održana je u četvrtak uveče u velikoj dvorani Hrvatskog doma Herceg Stjepana Kosača u Mostaru, pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića i predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Nagrade "Večernjakov pečat" dodijeljene su u 11 kategorija, a u kategoriji kulturnog događaja godine, uz Sarajevo Film Festival, nominirani su bili i Muzej savremene umjetnosti RS i Matica hrvatska Mostar.

Kako stoji u obrazloženju Večernjeg lista : “Sarajevo Film Festival je pod vodstvom Mirsada Mire Purivatre postao prestižna manifestacija i svojevrsni brend što je potvrdio i 18. festival koji je okupio brojne zvijezde. Njegov direktor je ujedno najzaslužniji što je Festival, osnovan pod granatama, izrastao u jedan od najznačajnijih događaja na kulturnoj mapi svijeta. Osnivač i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra, također, uživa veliki ugled u svijetu filma i jedna je od rijetkih osoba zbog koje velike filmske zvijezde pristanu doći u Sarajevo. Glavni grad BiH je zahvaljujući SFF-u postao prijestonica filma.“

Svečanoj ceremoniji dodjele nagrada prisustvovali su brojni politički, diplomatski, kulturni i javni djelatnici iz BiH i susjednih zemalja. Prijenos manifestacije mogli su pratiti gledatelji i slušatelji BHT 1 i BH radija 1, a uključila se i hrvatska televizija HRT, te talijanska televizija SKY, koja prvi put ove godine ostvaruje saradnju s Večernjim listom u BiH.

 

 

 

Predstavljamo filmove programa “Suočavanje s prošlošću”: Od 10. do 16. februara besplatno u kinu i online
Poseban program “Suočavanje s prošlošću” online u BiH i regiji i u kinu Meeting Point u Sarajevu
Produžen konkurs za crtanje festivalskog postera u Busanu
U kinima u BiH u 2022. godini 1.118.550 gledatelja
Tri BAFTA nominacije za “Trougao tuge”