Navigacija

Objave

Autori o svojim filmovima na FESTIVAL TV: SFF Talks With Filmmakers

26. Sarajevo Film Festival se zbog pandemije COVID-19 održava online na ondemand.sff.ba, a filmove iz takmičarskog igranog i dokumentarnog programa, kao i Open Air selekcije prati Festivalska televizija.

Na ondemand.sff.ba, u sekciji SFF Talks With Filmmakers svakodnevno se, uz filmove, postavljaju i prateće emisije posvećene predstavljanju reditelja/ica čiji su filmovi u konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva, kao i brojnih drugih eminentnih filmskih radnika.
 
“Televizija je kreativan odgovor na nemogućnost filmskih autora da budu u Sarajevu i prilika da se dopre do još većeg broja publike koja uz pomoć modernih tehnologija ne mora biti ograničena brojem sjedećih mjesta u kinima. Sarajevo Film Festival nakon 25 godina vjernosti koju su mu poklanjali ljubitelji filma, uzvraća na način da sada filmovi i filmske emisije dolaze u domove publike, koja je zbog epidemiološke situacije spriječena da boravi na dugogodišnjim festivalskim lokacijama, poput Ljetnog kina Raiffeisen i Festivalskog trga”, pojašnjava Ines Mrenica, moderatorica razgovara i urednica emisija.
 
Emisije se svakodnevno produciraju u Studiju 1, koji je smješten na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. Nakon premijere svakog filma iz Takmičarskog programa – igrani film i Takmičarskog programa – dokumentarni film, na platformi ondemand.sff.ba su dostupni razgovori s autorima tih filmova.
 
Na platformu su, među ostalim, već postavljene emisije posvećene filmu KONCENTRIŠI SE, BABA Pjera Žalice, razgovori s ekipama filmova MARE Andree Štake i ANDROMEDA GALAXY rediteljice More Raçae, te Q&A sa Michelom Francom, ovogodišnjim dobitnikom Počasnog Srca Sarajeva i gosta programa Posvećeno, kao i ceremonija otvaranja koja je ove godine također održana na online platformi.
 
Pored zabave i celebrity kulture koja je uvijek zanimljiva širokoj publici, primat se daje filmskoj umjetnosti, a najglasnija razmišljanja su ona koja dolaze od ljudi iz struke, naglašava Ines Mrenica.
 
“Filmski razgovori ne podrazumijevaju televiziju u klasičnom smislu i novinarski pristup dešavanjima na Festivalu. Festivalsku televiziju realiziraju osobe iz filmskog posla i sve je prilagođeno autorima iz oficijelnih selekcija kako bi svoje filmove predstavili na najbolji mogući način iz sigurnosti svojih domova”, zaključila je Mrenica.
Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije