Navigacija

Objave

Od talenata do takmičara: panel sa mladim rediteljicama na 26. Sarajevo Film Festivalu

Rumunska rediteljica Ruxandra Ghițescu i kosovska rediteljica More Raça gošće su panela From Talents to Competition, koji će biti organizovan kao dio programa Talents Sarajevo 26. Sarajevo Film Festivala.

Panel će biti održan u nedjelju, 16. augusta, od 11 do 12 sati, a publika mu može pristupiti online na platformi Zoom uz meeting ID: 931 2854 3656. Panel će moderirati Tanja Miščević, zamjenica generalne sekretarke Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).
 
Ruxandra Ghițescu i More Raça su mlade rediteljice čiji filmovi konkuriraju za Srce Sarajeva u glavnom Takmičarskom programu – igrani film 26. Sarajevo Film Festivala. Ghițescu i Raça će govoriti o svom radu te o tome kako je sudjelovanje u programu Talents doprinijelo njihovom profesionalnom razvoju.
 
Ruxandra Ghițescu je rumunska rediteljica i scenaristica. Diplomirala je na Media Art School u Karlsruheu (Njemačka). Režirala je filmove i reklame, te pisala scenarije. Njeno debitantsko dugometražno filmsko ostvarenje “Otto Barbarin” konkurira za Srce Sarajeva u takmičarskom programu igranog filma 26. Sarajevo Film Festivala.
 
More Raça je spisateljica i rediteljica rođena na Kosovu 1992. godine. Režiju je studirala na Univerzitetu u Prištini, a trenuto je na doktorskim studijama u Bugarskoj. Njen debitantski dugometražni film “Galaksija Andromeda” imao je svjetsku premijeru u takmičarskom programu igranog filma 26. Sarajevo Film Festivala.
 
Takmičarski program 26. Sarajevo Film Festivala odlikuje se značajanim prisustvom autorica i autora koji su u profesionalnom razvoju bili dijelom inicijative Talents, koju je utemeljio Berlinale, a koja je već četrnaestu godinu dijelom Sarajevo Film Festivala. U pitanju je kreativni hub koji spaja mlade filmske profesionalce: reditelje, glumce, producente, montažere, snimatelje, scenariste, kao i filmske kritičare.
Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2022.
56 učesnika izabrano za Talents Sarajevo 2021
Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2021.
Od talenata do takmičara: panel sa mladim rediteljicama na 26. Sarajevo Film Festivalu
Talents Sarajevo 2020 dočekuje 62 učesnika u online izdanju