Navigacija

Objave

Od talenata do takmičara: panel sa mladim rediteljicama na 26. Sarajevo Film Festivalu

Rumunska rediteljica Ruxandra Ghițescu i kosovska rediteljica More Raça gošće su panela From Talents to Competition, koji će biti organizovan kao dio programa Talents Sarajevo 26. Sarajevo Film Festivala.

Panel će biti održan u nedjelju, 16. augusta, od 11 do 12 sati, a publika mu može pristupiti online na platformi Zoom uz meeting ID: 931 2854 3656. Panel će moderirati Tanja Miščević, zamjenica generalne sekretarke Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).
 
Ruxandra Ghițescu i More Raça su mlade rediteljice čiji filmovi konkuriraju za Srce Sarajeva u glavnom Takmičarskom programu – igrani film 26. Sarajevo Film Festivala. Ghițescu i Raça će govoriti o svom radu te o tome kako je sudjelovanje u programu Talents doprinijelo njihovom profesionalnom razvoju.
 
Ruxandra Ghițescu je rumunska rediteljica i scenaristica. Diplomirala je na Media Art School u Karlsruheu (Njemačka). Režirala je filmove i reklame, te pisala scenarije. Njeno debitantsko dugometražno filmsko ostvarenje “Otto Barbarin” konkurira za Srce Sarajeva u takmičarskom programu igranog filma 26. Sarajevo Film Festivala.
 
More Raça je spisateljica i rediteljica rođena na Kosovu 1992. godine. Režiju je studirala na Univerzitetu u Prištini, a trenuto je na doktorskim studijama u Bugarskoj. Njen debitantski dugometražni film “Galaksija Andromeda” imao je svjetsku premijeru u takmičarskom programu igranog filma 26. Sarajevo Film Festivala.
 
Takmičarski program 26. Sarajevo Film Festivala odlikuje se značajanim prisustvom autorica i autora koji su u profesionalnom razvoju bili dijelom inicijative Talents, koju je utemeljio Berlinale, a koja je već četrnaestu godinu dijelom Sarajevo Film Festivala. U pitanju je kreativni hub koji spaja mlade filmske profesionalce: reditelje, glumce, producente, montažere, snimatelje, scenariste, kao i filmske kritičare.
60 učesnika izabrano za Talents Sarajevo 2024
Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2024.
61 učesnik izabran za Talents Sarajevo 2023
Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2023.
Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2022.