Navigacija

Objave

Program 26. Sarajevo Film Festivala u Mostaru

Izbor programa 26. Sarajevo Film Festivala bit će prikazan i u Mostaru, na potpuno novoj lokaciji – na platou novog, moderno uređenog tržnog centra Plaza na Bišću polju, filmovi će se prikazivati od 14. do 19. augusta s početkom u 21 sat.

Film čijom će svjetskom premijerom biti otvoren ovogodišnji, 26. Sarajevo Film Festival – KONCENTRIŠI SE, BABA, novi film Pjera Žalice, u Mostaru će biti prikazan u dva termina, 14. i 15. augusta, a projekciji 15. augusta prisustvovat će i dio filmske ekipe. Nakon filmova “Gori vatra” (2003) i “Kod amidže Idriza” (2004), “Koncentriši se, baba” je Žalicin treći igrani film. Uloge u filmu ostvarili su glumci iz regije Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Bane Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija i Mira Banjac.

Novi film uglednog srbijanskog reditelja Srdana Golubovića OTAC, nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu i na FEST-u u Beogradu, u Mostar dolazi 16. augusta. Priču o čovjeku kojem oduzimaju djecu zbog njegovog siromaštva, poniženom gubitniku koji iz protesta i očaja pješači sa juga Srbije do Bograda, utjelovila je impresivna glumačka ekipa sa Goranom Bogdanom i Borisom Isakovićem u naslovnim ulogama.

Film PROVINCIJALNI WISCONSIN (Small Town Wisconsin) američkog reditelja Nielsa Muellera na programu je 17. augusta. U drami koju Mueller smješta u rodni Wisconsin, upoznajemo Waynea Stobierskog, najazabavnijeg stanovnika varošice Rhinelander (7798 stanovnika). Najdraži Wayneov partner u provodu je njegov devetogodišnji sin Tyler. Kada izgubi starateljstvo nad dječakom, suočen sa činjenicom da će njegov najbolji prijatelj uskoro otputovati, Wayne planira specijalan vikend za svoga sina. Film na 26. Sarajevo Film Festivalu bilježi svjetsku premijeru.

Naredne večeri, 18. augusta, publika u Mostaru imat će priliku pogledati novi film proslavljenog talijanskog reditelja Mattea Garronea. Nakon 2018. kada je publika Sarajevo Film Festivala uživala u filmu “Dogman”, Garrone se na Sarajevo Film Festival vraća sa filmskom adaptacijom čuvene bajke Carla Collodija PINOCCHIO. Garroneov Pinocchio kreće se u svijetu koji je istovremeno stvaran i nestvaran, seoski, bezvremen, pa ipak očigledno smještenu u Italiju bogatu plodnom zemljom, morem i farmama. PINOCCHIO je, prije nego je pandemija COVID-19 poremetila kompletan život na planeti, bio jedan od najiščekivanijih filmova 2020. godine.

Posljednje mostarske večeri, 19. augusta, na veliko platno na Bišća polju stiže film NOĆNA SMJENA (Night Shift) francuske rediteljice Anne Fontaine. Film prati troje policajaca, Virginiu, Erika i Aristeda, koji se svakodnevno susreću sa nasiljem na ulicama i u tuđim domovoima. Jedne noći dodjeljuju im neobičan zadatak: da jednog migranta, zbog nepoznatih razloga, odvezu na aerodrom. Tokom vožnje Virginie saznaje da će muškarac, u slučaja povratka u domovinu, biti osuđen na smrt. Suočena s nepodnošljivom dilemom, ona počinje preispitivati dodijeljeni zadatak. Trojka ima samo jednu noć da odluče o muškarčevoj sudbini.

ULAZNICE

Ulaznice za projekcije u Mostaru kupuju se online putem web stranice Sarajevo Film Festivala www.sff.ba i na prodajnim mjestima:

BOX OFFICE LOKACIJE

McDonald's, Kardinala Stepinca bb, Mostar

McDonald's Drive, Bišće Polje bb, Mostar

RADNO VRIJEME 12-19 AUGUST

McDonald's: 11:00 – 18:00

McDonald's Drive: 19:00 – 21:30

CIJENE ULAZNICA

• Plaza Mostar: 5.00 KM

PDV je uračunat u cijenu ulaznice.

Svečano otvoren Slano Film Days
Poziv za mlade: Snimi kratki video na temu klimatskih promjena i sudjeluj na 30. Sarajevo Film Festivalu
Počela je Early Bird registracija za akreditacije 30. Sarajevo Film Festivala
Prijavi se za sudjelovanje u programu VOLIM FILM 30. Sarajevo Film Festivala
PRAVILNIK O učešću u programu VOLIM FILM 30. Sarajevo Film Festivala