Navigacija

Objave

12. Dan ljudskih prava

Pod pokroviteljstvom Kraljevine Nizozemske, ove godine će se održati 12. izdanje Dana ljudskih prava u sklopu 26. Sarajevo Film Festivala. U okviru programa bit će održana projekcija filma ULOVLJENI U MREŽU u režiji Víta Klusáka i Barbore Chalupove, koja će poslužiti kao osnova za panel diskusiju na temu sigurnosti i slobode na internetu.

Film će biti dostupan na ondemand.sff.ba, online platformi Sarajevo Film Festivala, gdje će biti ponuđena i verzija filma prilagođena slijepoj i slabovidnoj publici, uz audio deskripciju na B/H/S jeziku koju je festival obezbijedio u saradnji sa udruženjem “Novis”. Panel diskusija održat će se u utorak 18. augusta 2020. u 12:00, putem Zoom platforme. Moderator panela bit će Robert Zuber, novinar i reditelj.

Sloboda i sigurnost na internetu

Postoje horori koje ne želite vidjeti na filmu, bilo da je riječ o fikciji, a pogotovo ako se radi o dokumentarnom filmu. Caught in the Net jedan je od takvih dokumentarnih filmova za koji dok ga gledate, duboko u sebi poželite da nikada nije snimljen. Ne da bi se prešutjelo ono što svojom pričom donosi, već zbog želje da takva ljudska grozota ne postoji. Kao roditelju dvoje djece užasno je stresno bilo uopće prihvatiti zadatak pogledati ovaj film rediteljskog češkog dvojca Víta Klusáka i Barbore Chalupove, a onda smirene glave napisati tekst o njemu, pa ga još i predstaviti na Sarajevo Film Festivalu u sklopu programa Human Right Days. Jer dokumentirana priča tri punoljetne glumice, koje glumeći 12-ogodišnje djevojčice u samo deset dana kontaktira gotovo 2500 punoljetnih muškaraca, koji bi im mogli biti i očevi i djedovi, govori o jednom od najgnusnijih zločina moderne globalne civilizacije koji postoji, i svakodnevno na svom nišanu ima one najranjivije ‒ našu djecu. Ovaj sjajan, ali i iznimno težak češki film donosi ovu strašnu priču na zastrašujuće univerzalan način, u kojem nije bitno da su ove zamišljene djevojčice Čehinje, a njihovi pedofilski progonitelji Česi. Jer kako vas film iz minute u minutu uvlači u strahotu koja postoji oko nas, one postaju naše kćeri, naše susjede, sva nezaštićena djeca oko nas. A oni ‒ progonitelji ‒ postaju čudovišta koja mogu biti svugdje oko nas, o kojima je, koliko god teško i mučno bilo, važno govoriti kako bi se na ove predatore jasno upozorilo. Prikazivanje, dakle, ovog filma onemogućuje relativizaciju postojanja ovog gnusnog čina, ili, ne daj, Bože, bilo koju mogućnost njegovog opravdanja ili razumijevanja. Ljudsko pravo na normalan život djeteta jedno je od osnovnih prava koje kao društvo moramo braniti. Svim sredstvima. Pa tako i ovakvim hrabrim filmom, za koji mi je danas važno da sam ga imao prilike vidjeti, za koji je važno da ga vidi što veći broj gledatelja, za koji je stoga iznimno važno da je snimljen. I zato, koliko god mi je bilo mučno kao gledatelju, autoru teksta o njemu, iznimno sam ponosan da upravo ovaj film možemo predstaviti u sklopu Human Right Day na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Jer možemo odbraniti svoju djecu, ne okrećući glave od onoga što im se događa. Bivajući uz njih, kad god to trebaju.  Robert Zuber


U MREŽI
Czech Republic, Slovakia, 2020, Colour, 100 min.
Director: Barbora Chalupová, Vít Klusák
Cast: Tereza Těžká, Anežka Pithartová, Sabina Dlouhá

Dokumentarni film prati reakcije glumica koje se pretvaraju da su dvanaestogodišnje djevojčice, od trenutka kada dođu na audiciju za film do trenutka kada se s predatorima susretnu licem u lice (pod budnim okom zaštitara i pred objektivima šest skrivenih kamera). Predatorske taktitke postepeno se okreću protiv predatora, a lovci postaju lovina.

U sklopu Dana ljudskih prava besplatno pogledajte film COLECTIV Alexandera Nanaua
Suočavanje s prošlošću
33 svjetske i 3 međunarodne premijere u BH Film programu
13. Dan ljudskih prava
Dan ljudskih prava na 26. Sarajevo Film Festivalu: u utorak panel diskusija