Navigacija

Objave

Suočavanje sa prošlošću – da li je moguće u strašnim vremenima naći dobre ljude?

U ovim nesvakidašnjim okolnostima, gdje svijet koji smo poznavali neće postojati u budućnosti, traganje za istinom i utvrđivanje činjenica važniji su nego ikada prije.

Anksioznosti svijeta kojeg ostavljamo iza nas provući će se i u novi poredak svijeta i ponovo dobiti na snazi. Usuđujem se reći, ako smo šta naučili proteklih mjeseci, to je da se naši lični životi mogu okrenuti naglavačke u jednom trenu.

Program Suočavanje sa prošlošću od svojih početaka ima jasan cilj: pokrenuti iskren dijalog o bliskoj prošlosti našeg regiona. To je preduslov za prevazilaženje problema proisteklih iz nedavnih ratova u bivšoj Jugoslaviji koji su bespovratno obilježila naša društva. U proteklih pet godina podijelili smo mnoge iznimno bolne, ali inspirativne priče iz svih krajeva svijeta. Životi njihovih protagonista najčešće su radikalno promijenjeni, te su našu publiku često ostavljali bez riječi, a još češće željnu više informacija. Posmatrane kroz prizmu trenutne pandemije, otkrivanje ličnih i nacionalnih trauma, kao i preispitivanje procesa pomirenja mogu se činiti manje bitnim temama, ali dugoročno posmatrane one su od ključnog značaja za uspostavu zdravih i prosperitetnih demokratskih društava.

U fokusu ovogodišnjeg programa su snažni pojedinici i njihove borbe, epizode u kojima se životne okolnosti naprasno promijene, život koji je postojao do tada, nestaje bespovratno. Budući da sada, više nego ikada ranije, preispitujemo međuljudsku solidarnost, svaki film u programu postavlja isto pitanje: da li je moguće u strašnim vremenima naći dobre ljude? Osim toga, filmovi u programu su povezani i stilski, tako što su skoro svi snimljeni u crno-bijeloj tehnici. Kako tako snažne i teške priče mogu biti svedene na beskonačne nijanse sive boje? Da li ovo vizuelno ograničenje umanjuje dirljive i teške strane ovih filmskih priča? Ili naprotiv, ima funkciju da dodatno naglašava aspekte priče?

Ovogodišnja selekcija obuhvata mnoštvo različitih autorskih glasova, tema i estetskih pristupa. Rediteljski prvijenac hrvatske filmske autorice Dane Budisavljević DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ je dokumentarno-igrana priča o ženi koja je spasila živote više od 10 000 djece zatočene u nacističkim koncentracionim logorima tokom Drugog svjetskog rata. OBOJENA PTICA češkog reditelja Václava Marhoula zasnovana je na istoimenom, čuvenom romanu Jerzyja Kosińskog. Ovaj prekrasno snimljeni film opisuje Drugi svjetski rat iz perspektive jednog dječaka. Atmosferični noir film – SLUGE REŽIMA – slovačkog reditelja Ivana Ostrochovskog predstavlja epizodu iz života mladih vjerskih službenika u jednom sjemeništu, rastrzanih između katoličke crkve i vladajućeg komunističkog režima u Čehoslovačkoj osamdesetih godina prošloga vijeka.

ŠTA ĆEŠ URADITI KADA SVIJET POČNE DA GORI? dokumentarni je film italijanskog reditelja Roberta Minervinija o jednoj afroameričkoj zajednici na jugu Sjedinjenih Američkih Država u ljeto 2017, kada je serija brutalnih, rasno motivisanih ubistava šokirala čitavu Ameriku. Veliko je zadovoljstvo predstaviti posljednji film kambodžanskog majstora Rithyja Panha OZRAČENI. Ovaj film je o ljudima koji su usljed rata bili izloženi opasnom fizičkom i psihološkom zračenju, i uprkos tome preživjeli, a preporučujemo ga svima koji smatraju da su imuni na tu vrstu opasnosti. Našoj publici obrati će se i Rithy Panh, koji će predstaviti svoj inspirativan rad u moderiranom razgovoru putem Variety Streaming Room platforme.

Pored filmskog programa Suočavanja sa prošlošću, putem Sajma istinitih priča predstavili smo brojne priče velikog potencijala da budu pretočene u filmove koji navode na razmišljanje, te su inspirisale brojne filmske autore. Nažalost, sajam nećemo moći organizovati onako kako smo to činili prethodnih godina, ali ipak želimo održati ovaj važni razgovor i nastaviti da otkrivamo priče koje moraju biti ispričane. U sklopu ovogodišnjeg Sajma istinitih priča predstavit ćemo inspirativne razgovore sa bosanskohercegovačkim umjetnicima i autorima koji su se u svome radu bavili kulturom sjećanja.

Maša Marković, program menadžerica i kuratorica programa Suočavanje sa prošlošću

Program Suočavanje sa prošlošću je program Sarajevo Film Festivala koji se realizuje uz podršku Fondacije Robert Bosch Stiftung

U sklopu Dana ljudskih prava besplatno pogledajte film COLECTIV Alexandera Nanaua
Suočavanje s prošlošću
33 svjetske i 3 međunarodne premijere u BH Film programu
13. Dan ljudskih prava
Dan ljudskih prava na 26. Sarajevo Film Festivalu: u utorak panel diskusija