Navigacija

Objave

Masterclass razgovori 26. Sarajevo Film Festivala

26. Sarajevo Film Festival predstavlja ovogodišnju seriju razgovora u programu Masterclass. Kao i uvijek, u njima učestvuju neki od najpoznatijih filmskih umjetnika iz cijelog svijeta. Ove godine festivalska publika moći će ih gledati online, na platformi ondemand.sff.ba.

Masterclass program uključuje razgovore s režiserom Michelom Hazanaviciusom, glumicom Bérénice Bejo, režiserom Michelom Francom i režiserom Rithyjem Panhom.
 
Program Masterclass razgovora Sarajevo Film Festivala realizuje se u saradnji sa uglednim filmskim magazinom Variety i bit će dostupni širom svijeta preko Variety Streaming Rooma.
 
MASTERCLASS s Michelom Hazanaviciusom
 
Michel Hazanavicius rođen je 1967. godine u Parizu. Studirao je umjetnost, a zatim režirao reklame i televizijske programe. Nakon što je snimio prvi kratki film ÉCHEC AU CAPITAL i sarađivao na nekoliko scenarija, godine 1999. snima svoj dugometražni igrani prvenac MES AMIS. Sljedeći igrani film OSS 117: KAIRO, ŠPIJUNSKO GNIJEZDO snima 2006, a 2009. i OSS 17: IZGUBLJENI U RIJU. Dvije godine kasnije snima crno-bijeli nijemi film UMJETNIK, u kojem su uloge ostvarili Bérénice Bejo i Jean Dujardin. Film je 2012. osvojio pet Oskara, od kojih su tu oni za najbolji film, najboljeg reditelja i najboljeg glumca za Dujardina. Bejo je za ulogu u filmu nominovana za Oskara za najbolju sporednu glumicu. UMJETNIK je osvojio i brojne druge nagrade, među kojima i tri Zlatna Globusa, sedam BAFTA nagrada, nagradu za najboljeg glumca za Djuradina na Filmskom festivalu u Cannesu 2011, gdje je film premijerno i prikazan. Hazanaviciusevi filmovi PRELJUBNICI i NEUSTRAŠIVI također su uvršteni u takmičarski program festivala u Cannesu.
 
MASTERCLASS s Bérénice Bejo
 
Bérénice Bejo trenutno je jedna od vodećih francuskih glumica. Njeno prvo međunarodno pojavljivanje bilo je 2011. godine u glavnoj ulozi u Oscarom nagrađenom filmu UMJETNIK, u režiji Michela Hazanaviciusa. Za tu ulogu dobila je nagradu César za najbolju glumicu, a postala je poznata i po filmskim nagradama širom svijeta, nominaciji za nagradu BAFTA za najbolju glumicu i nominacijama za nagradu Zlatni globus i Oscar za najbolju glumicu u sporednoj ulozi. Za Michela Hazanaviciusa glumila je i u njegovom sljedećem filmu, POTRAGA, koji je premijerno prikazan na takmičarskom programu u Cannesu 2014. godine, a potom u filmu GODARD MON AMOUR koji je premijeru imao u takmičarskom programu na Cannesu 2017. godine. Prethodno, Bérénice Bejo prvi put je glumila u filmu ovog reditelja 2006. godine, u filmu OSS 117: CAIRO, GNIJEZDO ŠPIJUNA. Još jedan veliki uspjeh u njenoj glumačkoj karijeri bio je filmski hit u Cannesu reditelja Asghara Farhadija, PROŠLOST, za koji je nagrađena Palmom za najbolju glumicu. Rođena u Argentini, Bejo je došla u Francusku kada je imala tri godine. Njen otac, reditelj Miguel Bejo, i njena majka, pravnica, upoznali su je s filmovima, a karijeru je počela 1998. godine u LES SOEURS HAMLET reditelja Abdelkrima Bahla. Gérard Jugnot joj je 2000. godine ponudio prvu glavnu ulogu u filmu OBEĆAVAJUĆA MLADA GLUMICA. Nakon toga glumila je filmu američke produkcije PRIČA O VITEZU sa Heathom Ledgerom. Nakon povratka u Francusku, Bejo je radila s rediteljima kao što su Laurent Bouhnik i Marie-France Pisier. Od novijih uloga izdvajaju se one u filmovima kao što su POSLJEDNJI DIJAMANT Erica Barbiera, DJETINJSTVO JEDNOG VOĐE Bradya Corbeta, POSLIJE LJUBAVI Joachima Lafossea, VJEČNOST Tran-Anh Hunga, SLATKI SNOVI Marca Bellocchija, IZUZETNO PUTOVANJE JEDNOG FAKIRA Kena Scotta, LA QUIETUD Pabla Trapera i IGRA Freda Cavayéa. Upravo je završila snimanje filma OTJERAJ BRIGE Toma Shovala i UN DRAGO A FORMA DI NUVOLA Sergija Castellitta.
 
MASTERCLASS s Michelom Francom
 
Michel Franco rođen je u Mexico Cityju 1979. Kratke filmove počeo je snimati po završetku medijskih studija, a njegov kratki film CUANDO SEA GRANDE, snimljen za potrebe antikorupcijske kampanje, prikazivao se u 500 kinodvorana širom Meksika 2001. S filmom ENTRE DOS osvojio je Grand Prix Filmskog festivala u Huesci 2003, kao i nagradu za najbolji kratki film na Filmskom festivalu u Dresdenu. Njegov prvi dugometražni film DANIEL I ANA uvršten je u program Quinzaine des Réalisateurs Filmskog festivala u Cannesu 2009, da bi potom bio prikazan na festivalima i u kinodvoranama širom svijeta. Značajan uspjeh postigao je s filmovima na kojima je radio kao scenarist, reditelj i producent, među kojima se izdvajaju NAKON LUCIJE, proglašen najboljim filmom programa Un Certain Regard festivala u Cannesu 2012, i HRONIČNI, koji mu je tri godine kasnije u Cannesu priskrbio nagradu za najbolji scenarij. Franco je producirao film 600 MILJA reditelja Gabriela Ripsteina, koji je 2015. na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu osvojio nagradu za najbolji debitantski igrani film, te film IZDALEKA reditelja Lorenza Vigasa, dobitnika Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji 2015. Njegov posljednji film ABRILINE KĆERKE prikazan je u programu Un Certain Regard festivala u Cannesu i osvojio nagradu žirija. U sklopu vlastite kompanije Lucia Films, Michel Franco trenutno priprema nekoliko igranih i televizijskih projekata.
 
MASTERCLASS s Rithyjem Panhom
 
Rithy Panh rođen je 1964. u Phnom Penhu, Kambodža. Godine 1980, bježeći od diktature Crvenih kmera, stigao je u Pariz i pohađao studij na Institutu za napredne filmske studije (danas: La Fémis). U svom dokumentarnom filmu iz 2003. godine S21: UBILAČKA MAŠINA CRVENIH KMERA fokusirao se na kampanju sistemskog istrebljenja protivnika koju je diktatorski režim Crvenih kmera sprovodio u periodu od 1975. do 1979. Panh je suosnivač Centra Bophana posvećenog arhiviranju kambodžanskog filmskog nasljeđa. Njegov dokumentarni film SLIKA KOJA NEDOSTAJE iz 2013. prikazan je u programu Un Certain Regard na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je osvojio glavnu nagradu.
Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije