Navigacija

Objave

I mladi iz Sarajeva biraju dobitnika EFA Nagrade mlade publike

Mladi ljubitelji filma iz više od 30 zemalja Evrope, među kojima i Bosne i Hercegovine, i ove će godine izabrati dobitnika Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije (EFA Young Audience Award). Izbor najboljeg filma ove će se godine održati u izmijenjenom formatu zbog pandemije korona virusa.

Iako se ništa ne može uporediti sa iskustvom gledanja filma u kino salama zajedno sa drugim ljubiteljima filma, u vremenima poput ovih najvažnije je zaustaviti da se virus širi dalje velikom brzinom. Tako će se ove godine izbor dobitnika Nagrade mlade publike održati u potpuno virtualnom formatu, a mladi uzrasta od 12 do 14 godina imaće priliku da budu dio međunarodnog mladog žirija Evrope. 

Partneri u Bosni i Hercegovini Evropskoj filmskoj akademiji u ovom projektu su četvrtu godinu za redom Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point. 

Tri filma koja su nominovana za ovogodišnju Nagradu mlade publike Evropske filmske akademije su ROCCA MIJENJA SVIJET Katje Benrath, MOJE NEVJEROVATNO LJETO SA TESS Stevena Wouterlooda i MOJ BRAT GANJA DINOSAURUSE Stefana Cipanija. Sva tri filma naš svijet posmatraju iz nove i neobične perspektive i nude optimističnu viziju budućnosti.  

Online glasanje za najbolji film bit će održano 26. aprila. Učesnici događaja će imati priliku i da sudjeluju u online filmskim diskusijama sa vršnjacima, uz vodstvo moderatora. 

Prenošenjem ovog projekta na digitalne platforme omogućuje se mladima da kvalitetno ispune vrijeme provedeno u kućnoj izolaciji, te da kroz zajedničke aktivnosti projekta nastavljaju razvijati osjećaj pripadnosti zajednici ljubitelja filma.  

Sve ovo uz nadu da ćemo se uskoro ponovo družiti u kino dvoranama i gledati filmove uz kokice i dobro društvo! 

Žiri Takmičarskog programa - igrani film 30. Sarajevo Film Festivala
Maja Izetbegović voditeljica ceremonije otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala
Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival