Navigacija

Objave

Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2020

Konkurs za učešće mladih filmskih profesionalaca iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza u programu Talents Sarajevo, koji će se održati u okviru 26. Sarajevo Film Festivala, je otvoren.

Sarajevo Film Festival i ove godine poziva talentovane filmaše i filmske kritičare iz regije da se prijave za Talents Sarajevo, program koji će im pružiti priliku da se međusobno upoznaju i razmjene iskustva s nekim od najboljih filmskih stvaralaca i stručnjaka. 

Od 15. do 20. augusta ove godine, pod tematskim naslovom „New Beginnings“, Talents Sarajevo će okupiti perspektivne režisere, producente, glumce, scenariste, direktore fotografije, montažere i filmske kritičare iz zemalja Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza: Albanije, Armenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Kosova*, Mađarske, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Turske. 

Trenutna kriza izazvana pandemijom COVID-19 čini misiju Talents Sarajevo još važnijom. Dok zaraza pogađa i filmski sektor na načine bez presedana, filmski stvaraoci ne smiju ostati bez regionalnih platformi za networking i saradnju. To se posebno odnosi na pripadnike nove generacije, koji će u godinama koje dolaze igrati ključnu ulogu u obnovi regionalne kinematografije nakon udara pandemije. Iz tog razloga efekti krize na filmsku branšu naći će se u fokusu ovogodišnjeg programa Talents Sarajevo, pod naslovom „New Beginnings“. 

Filmski festivali su mjesta susretanja, uvezivanja i druženja filmskih stvaralaca, te se nadamo da će okolnosti dozvoliti da se izabrani učesnici programa Talents Sarajevo i neposredno upoznaju i sarađuju u Sarajevu. Ipak, kao i Sarajevo Film Festival u cjelini, Talents Sarajevo će svoje aktivnosti prilagoditi okolnostima izazvanim pandemijom virusa, te će konačnu odluku o načinu realizacije donijeti u narednom periodu. 

Pokrenut u saradnji sa Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, program Talents Sarajevo je izrastao u najvažnije mjesto susreta i obuke perspektivnih filmskih profesionalaca iz regije. I u kriznim okolnostima, Talents Sarajevo će pružiti bezrezervnu podršku regionalnim talentima u njihovom kreativnom i profesionalnom razvoju i uspjehu, kroz niz master-classova, laboratorija za razvoj filmskih projekata, predavanja, diskusija i filmskih projekcija.

Rok za prijave je 24. maj 2020. godine.


Talents Sarajevo 2020: NEW BEGINNINGS

Pandemija virusa COVID-19 već je prepoznata kao ključna prekretnica u recentnoj globalnoj historiji. Prema širokom konsenzusu, ništa više neće biti kao prije zaraze; neki tvrde da će biti nemoguć i poslovični “povratak u normalu”. Koronavirus nam je pokazao koliko su neki od glavnih temelja dojučerašnje “normalnosti” zapravo sumnjivi i problematični – ako bismo im se nekritično vratili, samo bismo ponovili stare greške.

Pa ipak, reći da je promjena neminovna ne znači i da zapravo znamo kakvi nas scenariji čekaju. Koje oblasti ljudskog života će se promijeniti nabolje, a koje nagore? Koji pojedinci i grupe će profitirati od promjena? Ko će ostati zapostavljen? Ko će platiti najveću cijenu? Koje vrijednosti, ideali i norme ostaju u igri, a koje će biti odbačene? Šta će biti prilagođeno, a šta će biti istinski novo?

Na ova je pitanja trenutno nemoguće odgovoriti, ali tektonski utjecaj krize nas obavezuje da ih počnemo postavljati što prije, u vezi sa praktički svim oblastima ljudskog postojanja i djelovanja. Film je jedna od njih. Kako će pandemija utjecati na novu generaciju filmaša – kako na produkcijski kontekst u kome rade, tako i na priče koje žele ispričati i teme koje žele istražiti? Koje su posljedice krize najakutnije, a koje će biti najopasnije na duži rok? Osim toga, da li će haos s koronavirusom imati i neke pozitivne efekte za filmsku branšu? Hoće li nam omogućiti da sagledamo film u nekoj novoj važnoj perspektivi? Konačno, kakvu moć i utjecaj film ima u vremenu krize? Može li pridonijeti procesima socijalne reintegracije i ozdravljenja? I može li nam pomoći da prepoznamo i preveniramo slične krize ubuduće?     

Talents Sarajevo, kao integralni dio 26. Sarajevo Film Festivala, ove će godine pružiti priliku filmskim talentima iz regije da postave i istraže ova i slična pitanja u – nadamo se – ambijentu nakon pandemije, u uslovima društevnog oporavka i kritičkog preispitivanja. Iza naših planova za ovogodišnji Talents Sarajevo – pod naslovom „New Beginnings“ – ne stoji samo nepokolebljivi optimizam, nego i uvjerenje da ova goruća pitanja trebamo postaviti što prije, precizno i odgovorno. Nadamo se da će ta pitanja, kao i odgovori na njih, potvrditi ono što ni ova kriza neće dovesti u pitanje: Film je uvijek na strani života.       

 

Za više informacija i prijavni obrazac molimo kliknite ovdje

KONTAKT

Talents Administration,

talents_sarajevo@sff.ba

* Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa Kosova, u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP-a o deklaraciji o nezavisnosti Kosova. 

 

Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2024.
61 učesnik izabran za Talents Sarajevo 2023
Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2023.
Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2022.
56 učesnika izabrano za Talents Sarajevo 2021