Navigacija

Objave

Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2020

Konkurs za učešće mladih filmskih profesionalaca iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza u programu Talents Sarajevo, koji će se održati u okviru 26. Sarajevo Film Festivala, je otvoren.

Sarajevo Film Festival i ove godine poziva talentovane filmaše i filmske kritičare iz regije da se prijave za Talents Sarajevo, program koji će im pružiti priliku da se međusobno upoznaju i razmjene iskustva s nekim od najboljih filmskih stvaralaca i stručnjaka. 

Od 15. do 20. augusta ove godine, pod tematskim naslovom „New Beginnings“, Talents Sarajevo će okupiti perspektivne režisere, producente, glumce, scenariste, direktore fotografije, montažere i filmske kritičare iz zemalja Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza: Albanije, Armenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Kosova*, Mađarske, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Turske. 

Trenutna kriza izazvana pandemijom COVID-19 čini misiju Talents Sarajevo još važnijom. Dok zaraza pogađa i filmski sektor na načine bez presedana, filmski stvaraoci ne smiju ostati bez regionalnih platformi za networking i saradnju. To se posebno odnosi na pripadnike nove generacije, koji će u godinama koje dolaze igrati ključnu ulogu u obnovi regionalne kinematografije nakon udara pandemije. Iz tog razloga efekti krize na filmsku branšu naći će se u fokusu ovogodišnjeg programa Talents Sarajevo, pod naslovom „New Beginnings“. 

Filmski festivali su mjesta susretanja, uvezivanja i druženja filmskih stvaralaca, te se nadamo da će okolnosti dozvoliti da se izabrani učesnici programa Talents Sarajevo i neposredno upoznaju i sarađuju u Sarajevu. Ipak, kao i Sarajevo Film Festival u cjelini, Talents Sarajevo će svoje aktivnosti prilagoditi okolnostima izazvanim pandemijom virusa, te će konačnu odluku o načinu realizacije donijeti u narednom periodu. 

Pokrenut u saradnji sa Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, program Talents Sarajevo je izrastao u najvažnije mjesto susreta i obuke perspektivnih filmskih profesionalaca iz regije. I u kriznim okolnostima, Talents Sarajevo će pružiti bezrezervnu podršku regionalnim talentima u njihovom kreativnom i profesionalnom razvoju i uspjehu, kroz niz master-classova, laboratorija za razvoj filmskih projekata, predavanja, diskusija i filmskih projekcija.

Rok za prijave je 24. maj 2020. godine.


Talents Sarajevo 2020: NEW BEGINNINGS

Pandemija virusa COVID-19 već je prepoznata kao ključna prekretnica u recentnoj globalnoj historiji. Prema širokom konsenzusu, ništa više neće biti kao prije zaraze; neki tvrde da će biti nemoguć i poslovični “povratak u normalu”. Koronavirus nam je pokazao koliko su neki od glavnih temelja dojučerašnje “normalnosti” zapravo sumnjivi i problematični – ako bismo im se nekritično vratili, samo bismo ponovili stare greške.

Pa ipak, reći da je promjena neminovna ne znači i da zapravo znamo kakvi nas scenariji čekaju. Koje oblasti ljudskog života će se promijeniti nabolje, a koje nagore? Koji pojedinci i grupe će profitirati od promjena? Ko će ostati zapostavljen? Ko će platiti najveću cijenu? Koje vrijednosti, ideali i norme ostaju u igri, a koje će biti odbačene? Šta će biti prilagođeno, a šta će biti istinski novo?

Na ova je pitanja trenutno nemoguće odgovoriti, ali tektonski utjecaj krize nas obavezuje da ih počnemo postavljati što prije, u vezi sa praktički svim oblastima ljudskog postojanja i djelovanja. Film je jedna od njih. Kako će pandemija utjecati na novu generaciju filmaša – kako na produkcijski kontekst u kome rade, tako i na priče koje žele ispričati i teme koje žele istražiti? Koje su posljedice krize najakutnije, a koje će biti najopasnije na duži rok? Osim toga, da li će haos s koronavirusom imati i neke pozitivne efekte za filmsku branšu? Hoće li nam omogućiti da sagledamo film u nekoj novoj važnoj perspektivi? Konačno, kakvu moć i utjecaj film ima u vremenu krize? Može li pridonijeti procesima socijalne reintegracije i ozdravljenja? I može li nam pomoći da prepoznamo i preveniramo slične krize ubuduće?     

Talents Sarajevo, kao integralni dio 26. Sarajevo Film Festivala, ove će godine pružiti priliku filmskim talentima iz regije da postave i istraže ova i slična pitanja u – nadamo se – ambijentu nakon pandemije, u uslovima društevnog oporavka i kritičkog preispitivanja. Iza naših planova za ovogodišnji Talents Sarajevo – pod naslovom „New Beginnings“ – ne stoji samo nepokolebljivi optimizam, nego i uvjerenje da ova goruća pitanja trebamo postaviti što prije, precizno i odgovorno. Nadamo se da će ta pitanja, kao i odgovori na njih, potvrditi ono što ni ova kriza neće dovesti u pitanje: Film je uvijek na strani života.       

 

Za više informacija i prijavni obrazac molimo kliknite ovdje

KONTAKT

Talents Administration,

talents_sarajevo@sff.ba

* Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa Kosova, u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP-a o deklaraciji o nezavisnosti Kosova. 

 

Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2022.
56 učesnika izabrano za Talents Sarajevo 2021
Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2021.
Od talenata do takmičara: panel sa mladim rediteljicama na 26. Sarajevo Film Festivalu
Talents Sarajevo 2020 dočekuje 62 učesnika u online izdanju