Navigacija

Objave

Cristi Puiu osvojio nagradu za najboljeg reditelja u programu Encounters za film MALMKROG na 70. Berlinaleu

Cristi Puiu, jedan od najznačajnijih filmskih autora današnjice, za film MALMKROG osvojio je nagradu za najboljeg reditelja u programu Encounters 70. Berlinalea.

Berlin, 29.02.2020. - Cristi Puiu, jedan od najznačajnijih filmskih autora današnjice, za film MALMKROG osvojio je nagradu za najboljeg reditelja u programu Encounters 70. Berlinalea. MALMKROG je koprodukcija Rumunije, Srbije, Švicarske, Švedske, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije. U Bosni i Hercegovini film je podržalo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo. Koproducent filma iz BiH je „Produkcija Sarajevo 2006“  i producent Mirsad Purivatra, koji je s Puiujem sarađivao i 2016. na njegovom filmu SIERANEVADA, koji je prikazan u takmičarskom programu 69. filmskog festivala u Cannesu.

O nagradama programa Encounters odlučivao je tročlani žiri: japanski producent i direktor Tokyo Filmex film festivala Shôzô Ichiyama, čileanska rediteljica Dominga Sotomayor te njemačka redateljica Eva Trobisch. 

Upravo je premijera filma MALMKROG službeno otvorila Encounters, novi takmičarski program 70. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, osnovanog s ciljem da obogati zvaničnu festivalsku selekciju raznovrsnim novim narativnim i dokumentarnim filmovima.

Scenarij za film MALMKROG napisao je Cristi Puiu, prema tekstu Vladimira Solovyova. Uloge u filmu ostvarili su Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot i István Téglás.

Cristi Puiu je scenarista i reditelj poznat po nagrađivanim filmovima SMRT GOSPODINA LAZARESCUA (2005), AURORA (2010) i SIERANEVADA (2016). Godine 2010. je predsjedavao žirijem Takmičarskog programa – igrani film Sarajevo Film Festivala; 2013. Festival mu je posvetio svoj “Tribute to” program, a 2019. Puiu je bio gost 25. Sarajevo Film Festivala i predavač na Talents Sarajevo programu.

Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije