Navigacija

Objave

„Produkcija Sarajevo 2006“ koproducent novog filma rumunskog reditelja Cristija Puiua

Nakon što su 2016. sarađivali na filmu SIERANEVADA, koji je prikazan u takmičarskom programu 69. filmskog festivala u Cannesu, bosanskohercegovačka koprodukcijska kuća iz Sarajeva, „Produkcija Sarajevo 2006“ i producent Mirsad Purivatra ponovo su udružili snage sa proslavljenim rumunskim rediteljem Cristijem Puiuem na njegovom novom filmu MALMKROG.

Film MALMKROG uvršten je u zvaničnu selekciju novog takmičarskog programa Filmskog festivala u Berlinu, Encounters, a svjetska premijera filma 21. februara otvorit će ovaj program na 70. Berlinaleu. Cilj novog festivalskog programa je da obogati zvaničnu festivalsku selekciju raznovrsnim novim narativnim i dokumentarnim filmovima.

„Nakon posvećenog istraživanja, za učešće u programu Encounters izabrano je 15 naslova koji oslikavaju vitalnost kinematografije u svim njenim formatima.  Autori odabranih naslova na različite načine su pristupili interpretaciji tema odlučujući se za autobiografske, intimne, politične, društveno angažovane, filozofske, epske ili nadrealne filmove. Prihvatili su izazov da svojim filmovima oblikuju svijet umjesto da ga naprosto reproduciraju“, izjavio je Carlo Chatrian, umjetnički direktor Berlinalea.

„Novi film Cristija Puiua, MALMKROG, otvorit će ovaj kaledioskopski program. Radi se o značajnom filmu koji gledaoce vodi na put kroz vrijeme i tokove misli; dijalozi i mizanscen u filmu pravo su remek djelo, poput kakve fascinantno precizne i inventivne freske“, navedeno je u saopštenju za javnost Filmskog festivala u Berlinu.

O dobitnicima nagrada za najboljeg reditelja, najbolji film i specijalnoj nagradi žirija odlučivat će tročlani žiri programa Encounters.

Film MALMKROG je koprodukcija Rumunije, Srbije, Švicarske, Švedske, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije. U Bosni i Hercegovini film je podržalo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajeva. Scenarij za film napisao je Cristi Puiu, prema tekstu Vladimira Solovyova. Uloge u filmu ostvarili su Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot i István Téglás. 

Cristi Puiu je scenarista i reditelj poznat po nagrađivanim filmovima SMRT GOSPODINA LAZARESCUA (2005), AURORA (2010) i SIERANEVADA (2016). Jedan od najznačajnijih filmskih autora današnjice dobro je poznat publici Sarajevo Film Festivala: 2010. godine je predsjedavao žirijem Takmičarskog programa – igrani film, a Festival mu je 2013. posvetio svoj “Tribute to” program. Puiu je i 2019. bio gost 25. Sarajevo Film Festivala, gdje je održao i predavanje na Talents Sarajevo.

Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program