Navigacija

Objave

Poticaji za filmsku i TV proizvodnju

U utorak, 20. augusta, na Festivalskom trgu održana je konferencija sa predstavnicima medija na kojoj su predstavnici Vlade Kantona Sarajevo i Sarajevo Film Festivala predstavili javnosti novi projekat Vlade.

Premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto, ministar kulture i sporta KS, Mirvad Kurić, predsjedavajući Skupštine KS, Elmedin Konaković, i direktor Sarajevo Film Festivala, Mirsad Purivatra, govorili su o konkretnim potezima Vlade za narednu godinu u smislu poticaja za filmsku i TV produkciju.
 
Kanton Sarajevo, uz već jasan doprinos kulturi, društvenoj uključenosti i jačanju zajednica, prepoznaje i potencijale kreativnih industrija u stvaranju novih radnih mjesta i ekonomskog rasta. Kreativne industrije kao što su kinematografija, TV, izdavaštvo, muzika, video igre, digitalne aplikacije i druge grane kreativnih industrija najbrže su rastući sektor globalne ekonomije. U Evropi ove industrije zapošljavaju više mladih obrazovanih ljudi nego bilo koji drugi sektor, a stopa rasta kreativnog sektora veća je od prosjeka ukupne ekonomije.
 
Uloga filmske i TV industrije u održivom razvoju Grada i Kantona je u tom kontektsu od strateškog značaja, jer su upravo ove industrije motor razvoja šireg spektra kreativnih industrija u kojima trenutno radi 5% ukupno zaposlenih Kantona Sarajevo.  
 
Vlada Kantona Sarajevo stoga planira i od 2020. godine kreće u implementaciju programa poticaja za snimanje filmova i TV serija kroz značajan povrat sredstava stranim i domaćim ulagačima u proizvodnju visoko kvalitetnog sadržaja.
 
Cilj ovog programa je: 
 
  • Stvoriti nova radna mjesta i osposobiti mlade za rad u savremenim, međunarodno kompetitivnim, privrednim granama kreativnih industrija.
  • Povećati obim proizvodnje visoko kvalitetnog filmskog i TV sadržaja u Kantonu Sarajevo.
  • Ostvariti povrat investicije i pozitivan uticaj na priliv sredstava u budžet Kantona Sarajevo.
  • Osigurati priliv direktnih stranih investicija kroz koprodukcije i privlačenje mobilnih produkcija.
  • Povećati stručnost i mobilnost mladih u polju kreativnih industrija kroz trening i rad na međunarodnim projektima.
  • Restruktuirati postojeće i stvoriti nove kapacitete u filmskom i TV sektoru Kantona Sarajevo.
  • Obogatiti kulturnu ponudu stanovnicima Kantona Sarajevo.
  • Ojačati medjunarodni brand Sarajeva kao filmskog i turističkog centra regije.
Za ove svrhe u budžetu Kantona Sarajevo za 2020. godinu planira se grant pod nazivom “Poticaji za filmsku i TV proizvodnju“ u iznosu od 2.000.000 KM. Poticaj je zasanovan na povratu procenta kvalificiranih troškova proizvodnje odgovarajućeg sadržaja domaćem producentu, ko-producentu ili servisnom producentu. Povrat će se vršiti na osnovu jasnih pravila i finansiran je direktno iz kantonalnog budžeta, putem Ministarstva privrede. Do isplate dolazi nakon što je proizvodnja završena i finansijska revizija kompletirana, te nekoliko mjeseci nakon što je ministarstvo finansija prikupilo različite poreze na osnovu same proizvodnje. 
 
„Luksemburg, Luksemburg“ Antonija Lukiča dobitnik Nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije
Darujemo za praznike: Golden Card paketi po sniženim cijenama
Edukativni program za mlade kritičare u okviru Mreže festivala Jadranske regije
Primirje odmah! Sloboda svim taocima odmah!
Evropski filmski klub počeo s radom, sudjelovali i mladi iz Sarajeva