Navigacija

Objave

Razgovor s Brigitte Lacombe

Razgovor povodom jučer otvorene izložbe "Cinema | Portraits Brigitte Lacombe; Fotografije 1975-2017" bit će održan danas u 17:30 u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Razgovor će moderirati bosanskohercegovački fotograf, dobitnik Pulitzerove nagrade Damir Šagolj.
 
Povodom 25. godišnjice Sarajevo Film Festivala, ugledna fotografkinja Brigitte Lacombe u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine izlaže 40 fotografija velikog formata, rijetkih i intimnih trenutaka iz njezine dugogodišnje saradnje s uticajnim filmskim autorima, otkrivajući pogled iznutra na kinematografiju.
 
Lacombe je počela raditi na filmovima 1975. godine kada je pozvana na set filma "Svi predsjednikovi ljudi" Alana J. Pakule, a ubrzo nakon toga i na filmski set "Bliski susreti treće vrste" Stevena Spielberga. Cijenjena je zbog svoje bliske suradnje s redateljima (Martin Scorsese, Alejandro González Inárritu, Mike Nichols, Anthony Minghella, Quentin Tarantino, Bernardo Bertolucci, Lynne Ramsey, Wes Anderson, Spike Jonze i mnogi drugi), te zbog portretiranja glumaca tokom snimanja u njihovim ulogama i izvan njih (Meryl Streep, Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Tilda Swinton, Cate Blanchett, Isabelle Huppert, Joaquin Phoenix i drugi). Posljednjih 25 godina surađuje s Martinom Scorseseom u svim njegovim produkcijama, najrecentnije na filmu “The Irishman” (Irac), čija će premijera biti održana na jesen 2019. godine. 
 
Crno bijele i fotografije u boji uramljene su u ramove od orahovog drveta koje je posebno za ovu izložbu izradila bosanskohercegovačka firma ARTISAN, po želji umjetnice kojoj se prošle godine, dok je kao članica žirija 24. Sarajevo Film Festivala boravila u Sarajevu, jako svidio namještaj koji ARTISAN proizvodi i ljepota drveta od kojeg je napravljen, te je izrazila želju da ramovi za njene fotografije budu izrađeni upravo od tog drveta. 
 
Izložba fotografija, snimljenih u periodu od 1975. do 2017. godine, prezentira dio umjetničkog rada fotografkinje Brigitte Lacombe i nudi rijedak osobni pogled na suvremenu kinematografiju.
 
Izložba će biti otvorena do 7.9.2019.
PRAVILNIK O učešću u programu VOLIM FILM 30. Sarajevo Film Festivala
Renomirani filmski autori i večernje projekcije nagrađivanih filmova na Slano Film Days
Otvoren poziv za Western Balkans Youth Team: Sarajevo Film Festival u očima mladih
Peterostruki Oskarovac predvodi listu predavača na Slano Film Days
Izložba fotografija o počecima Sarajevo Film Festivala otvara se u Dubrovniku