Navigacija

Objave

Počasno Srce Sarajeva Pawelu Pawlikowskom

Sarajevo Film Festival odaje priznanje reditelju Pawelu Pawlikowskom za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i prijateljstvo koje ga povezuje sa Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom. Velikom filmskom autoru uručeno je Počasno Srce Sarajeva, a program Posvećeno će prikazati bogatu retrospektivu njegovih radova.

Biti će prikazani dokumentarci koje je Pawlikowski radio za BBC, a i najnovije uspješnica IDA i HLADNI RAT. Pawlikowski je već bio gost Sarajevo Film Festivala 2014. godine, kada je predstavio film IDA, te prošle godine, kada je HLADNI RAT otvorio festival.
 
Rođen 1957. godine u Varšavi, Pawlikowski je kao 14-godišnjak iz Poljske prvo otišao u Veliku Britaniju, zatim u Njemačku i Italiju, prije nego što se 1977. skrasio u Velikoj Britaniji. Studirao je književnost u Londonu i Oxfordu. Kasnih 1980-ih počeo je raditi dokumentarne filmove za BBC. Njegovi dokumentarci, među kojima su OD MOSKVE DO PIETUSHKOG: PUTOVANJE SA BENEDICTOM YEROFEYEVIM (1990), DOSTOJEVSKI NA PUTU (1991), SRPSKA EPIKA (1992), NA ODMORU SA ZHIRINOVSKIM (1995), osvojili su brojne međunarodne nagrade, uključujući Emmy i Prix Italia. Godine 1998. okrenuo se fikciji niskobudžetnim TV filmom KRADLJIVCI AUTA, nakon kojeg su uslijedili igrani filmovi POSLJEDNJE UTOČIŠTE (2000) i MOJE LJETO LJUBAVI (2004), za koje je potpisao scenarij i režiju. Oba filma osvojila su nagrade Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA) i mnoge druga priznanja na festivalima širom svijeta. Nakon filma ŽENA IZ PETOG OKRUGA (2011), uslijedio je izvanredan uspjeh s filmom IDA, koji je pored Oscara za film izvan engleskog govornog područja osvojio i pet Evropskih filmskih nagrada, nagrade Bafta, Goya i brojna druga priznanja. U Poljsku se vratio 2013., dok je završavao film IDA. Živi u Varšavi i predaje filmsku režiju i scenarij na školi filmske režije Wajda School.
 
U svom najnovijem filmu HLADNI RAT, Pawlikowski je kroz historijsku ljubavnu priču (nadahnutu stvarnim životom njegovih roditelja), kreirao bezvremenu stvarnost. Film je osvojio brojna priznanja, počev od nagrade za najbolju režiju na Festivalu u Cannesu 2018., a trijumfirao je i na 31. dodjeli Evropskih filmskih nagrada, osvojivši nagrade za najbolji film, režiju, scenarij i glumicu (Joanna Kulig). HLADNI RAT je nominiran za Oscara 2019. godine u tri kategorije: za film izvan engleskog govornog područja, režiju i fotografiju (Lukasz Zal). 
 
Hvaljen od kritike i omiljen kod publike, Pawlikowski je autor čiji rad odražava njegovo životno iskustvo, te etički i umjetnički stav. Kroz njegove filmove progovaraju snažan talent, svijest o historijskim promjenama, i osjećaj za odnos između intimnog i društvenog. Prema vlastitim riječima, u filmskom stvaranju ga vodi potreba da pronađe nova značenja u već poznatom i viđenom: “Za mene, to je bit filma: fotografiranje stvarnosti i istovremeno prevazilaženje onog očitog. Ne prepustiti se realnosti onako kako se očekuje već upravo suprotno: ići protiv struje, otkrivajući nepoznato u svakodnevnom” (časopis Vertigo, novembar 2007).
Maja Izetbegović voditeljica ceremonije otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala
Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival
Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije po odluci struke nominovano osam serija iz protekle sezone