Navigacija

Objave

Otvoren 25. Sarajevo Film Festival

Večeras je otvoren 25. Sarajevo Film Festival. Jubilarno izdanje Festivala otvoreno je svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu i nizom događaja koji su joj prethodili.

Čast da vodi svečanost otvaranja, koja je uživo emitirana na BHRT-u, dodijeljena je bosanskohercegovačkom glumcu Igoru Skvarici. Dodijeljene su i nagrade Počasno Srce Sarajeva rediteljima Alejandru Gonzálezu Iñárrituu i Pawelu Pawlikowskom.
 
25. Sarajevo Film Festival, koji počinje 16. a završava 23. augusta, održava se pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Uoči svečanog otvorenja Festivala, publiku i brojne goste Sarajeva obradovala je ulična parada "Umjetnost u pokretu", sa oko 200 umjetnika. Paradu su sufinansirale i organizacijski pomogle Općina Centar Sarajevo i JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.
 
Nakon svečanosti otvaranja svjetski premijerno se prikazuje film SIN bosanskohercegovačke redateljice Ines Tanović. Osim u Narodnom pozorištu, film SIN (koprodukcija BiH, Hrvatske, Rumunije, Slovenije i Crne Gore) istovremeno će biti prikazan i u Ljetnom kinu Raiffeisen, a na obje festivalske lokacije publici će se predstaviti ekipa filma.
 
Povodom otvorenja Sarajevo Film Festivala u hotelu Evropa bit će organiziran i gala prijem za festivalske goste. Svečanost otvorenja se završava velikim vatrometom, koji je povodom otvorenja jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala sufinansirala Općina Stari Grad Sarajevo.
Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu
Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije