Navigacija

Objave

Otvoren 25. Sarajevo Film Festival

Večeras je otvoren 25. Sarajevo Film Festival. Jubilarno izdanje Festivala otvoreno je svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu i nizom događaja koji su joj prethodili.

Čast da vodi svečanost otvaranja, koja je uživo emitirana na BHRT-u, dodijeljena je bosanskohercegovačkom glumcu Igoru Skvarici. Dodijeljene su i nagrade Počasno Srce Sarajeva rediteljima Alejandru Gonzálezu Iñárrituu i Pawelu Pawlikowskom.
 
25. Sarajevo Film Festival, koji počinje 16. a završava 23. augusta, održava se pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Uoči svečanog otvorenja Festivala, publiku i brojne goste Sarajeva obradovala je ulična parada "Umjetnost u pokretu", sa oko 200 umjetnika. Paradu su sufinansirale i organizacijski pomogle Općina Centar Sarajevo i JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.
 
Nakon svečanosti otvaranja svjetski premijerno se prikazuje film SIN bosanskohercegovačke redateljice Ines Tanović. Osim u Narodnom pozorištu, film SIN (koprodukcija BiH, Hrvatske, Rumunije, Slovenije i Crne Gore) istovremeno će biti prikazan i u Ljetnom kinu Raiffeisen, a na obje festivalske lokacije publici će se predstaviti ekipa filma.
 
Povodom otvorenja Sarajevo Film Festivala u hotelu Evropa bit će organiziran i gala prijem za festivalske goste. Svečanost otvorenja se završava velikim vatrometom, koji je povodom otvorenja jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala sufinansirala Općina Stari Grad Sarajevo.
Izbor filmova iz programa 30. Sarajevo Film Festivala u Visokom, Gradačcu i Jajcu
Zahvala 30. Sarajevo Film Festivala za podršku u realizaciji Festivala
Kemal Zorlak autor Naj fotke 30. Sarajevo Film Festivala
Dobitnici UniCredit nagrade publike
Publici najbolji „Crna kutija: Dnevnici“, „Mi nemamo drugu zemlju“ i „Komar“