Navigacija

Objave

Upoznajte goste Open Air programa na „Kafi sa...“

Na jubilarnom 25. izdanju Sarajevo Film Festivala u sklopu programa „Kafa sa...“ biti će održani razgovori s ekipama filmova JADNICI, ŠAVOVI i TO MORA BITI RAJ.

"Kafa sa ..." je moderirani razgovor uživo, u kojem publika i mediji imaju priliku upoznati neka od najuspješnijih imena filma danas. Sarajevo Film Festival već dugi niz godina održava ovaj program s ciljem uspostavljanja veze između publike i filmskih profesionalaca. Kao sastavni dio programa Open Air, "Kafa sa..." otvara nove perspektive i pruža publici uvid u stvaranje filmova.
 
U ponedjeljak, 19. augusta, publika će u 11:00 na Festivalskom trgu imati priliku prisustvovati razgovoru s ekipom filma JADNICI. U Sarajevo tom prilikom dolaze Ladj Ly, redatelj filma, te glavni glumci Damien Bonnard, Alexis Manenti i Djibril Zonga.
 
Ly, redatelj s Malija, sa svojim dugometražnim igranim prvijencem koji je inspirisan povijesnom novelom Victora Hugoa, jedno je od najvećih iznenađenja ovogodišnjeg takmičarskog programa Filmskog festivala u Cannesu, gdje su JADNICI dobili Nagradu žirija.
 
U srijedu, 21. augusta, u programu gostuje ekipa filma ŠAVOVI: režiser Miroslav Terzić, glumica Snežana Bogdanović, te scenaristica Elma Tataragić.
 
Film ŠAVOVI baziran je na istinitim događanjima iz devedesetih u Srbiji, gdje se procjenjuje da je oko 3000 novorođenčadi iz bolnica ukradeno, pod pravdanjem medicinskog osoblja da su bebe mrtvorođene. Film je osvojio nagradu žirija Europa Cinemas za najbolji film u Panorama sekciji ovogodišnjeg Berlinalea.
 
U četvrtak, 22. augusta, gost programa „Kafa sa...“ je palestinski redatelj Elia Suleiman, koji je višestruko nagrađivanim na prestižnim filmskim festivalima u Cannesu i Veneciji.
 
Njegov novi film TO MORA BITI RAJ prati Suleimana koji bježi iz Palestine kako bi pronašao novi dom, samo da bi otkrio da ga Palestina prati gdje god da krene. Želja za novim životom pretvara se u komični niz nezgoda: koliko god daleko da Elia otputuje, nešto ga uvijek podsjeća na domovinu. Film je nagrađen sa Specijalnom nagradom žirija, te s nagradom FIPRESCI na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu.
 
Ulaz na program „Kafa sa...“ moguć je uz festivalsku akreditaciju ili ulaznicu s Open Air projekcije filma.
 
Prijavi se za volontera i doživi 29. Sarajevo Film Festival na poseban način!
Sarajevo dobitnik inaguralne nagrade Global Production za najbolji “Grad filma”
Počasno Srce Sarajeva Marku Cousinsu
CineArchive: Uskoro besplatno online dostupan film “Afro-kubanske igre”
Sarajevo u najužem izboru za nagrade Global Production