Navigacija

Objave

Sve je spremno za početak jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala!

Sve je spremno za početak jubilarnog, 25. Sarajevo Film Festivala, koji će od 16. do 23. augusta biti održan pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Na najvećoj festivalskoj lokaciji, Ljetnom kinu Raiffeisen, gdje se prikazuju filmovi iz programa Open Air, postavljeno je oko 3000 šarenih stolica, a ispred Narodnog pozorišta danas je postavljen i novi crveni tepih.

Crveni tepih, postavljen u čast jubileju, filmskim autorima, umjetnicima i publici, inspirisan je ćilimom iz Sarajeva iz 1930. koji se nalazi u zbirci Zemaljskog muzeja BiH, i spoj je tradicije i savremenog.
 
Sutra, pred početak Festivala, publiku i festivalske goste očekuje cjelodnevni program. Počinje već u 9 sati, jutarnjom projekcijom filma SIN, koji će iste večeri svjetskom premijerom u Takmičarskom programu otvoriti ovogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala. Nakon jutarnje projekcije novinari i publika moći će prisustvovati razgovoru s ekipom filma, predvođenom redateljicom Ines Tanović. Razgovor će moderirati nagrađivani pisac i scenarista Aleksandar Hemon, kao i sve konferencije za medije ovogodišnjeg izdanja Takmičarskog programa – igrani film.
 
Uoči svečanog otvorenja Festivala, publiku i brojne goste Sarajeva očekuje ulična parada "Umjetnost u pokretu", sa oko 200 umjetnika. Paradu su sufinansirale i organizacijski pomogle Općina Centar Sarajevo i JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo. Nakon tradicionalnog pića dobrodošlice na Festivalskom trgu, u 19:30 sati uslijedit će ceremonija Crvenog tepiha, a nakon toga, u 20:15, svečano otvorenje Festivala, koje će se uživo emitirati na BHRT-u. Domaćin ceremonije svečanosti otvorenja je bosanskohercegovački glumac Igor Skvarica.
 
Osim u Narodnom pozorištu, film SIN (koprodukcija BiH, Hrvatske, Rumunije, Slovenije i Crne Gore) istovremeno će biti prikazan i u Ljetnom kinu Raiffeisen, a na obje festivalske lokacije publici će se predstaviti ekipa filma.
 
Povodom otvorenja Sarajevo Film Festivala u hotelu Evropa bit će organiziran i gala prijem za festivalske goste. Svečanost otvorenja se završava velikim vatrometom, koji je povodom otvorenja jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala sufinansirala Općina Stari Grad Sarajevo.
Svečano otvoren Slano Film Days
Poziv za mlade: Snimi kratki video na temu klimatskih promjena i sudjeluj na 30. Sarajevo Film Festivalu
Počela je Early Bird registracija za akreditacije 30. Sarajevo Film Festivala
Prijavi se za sudjelovanje u programu VOLIM FILM 30. Sarajevo Film Festivala
PRAVILNIK O učešću u programu VOLIM FILM 30. Sarajevo Film Festivala