Navigacija

Objave

Svjetski priznati filmski profesionalci i umjetnici gosti programa Talents Sarajevo

Sarajevo Film Festival i ove godine će u okviru programa Talents Sarajevo ugostiti brojne talentovane filmaše kao i mlade filmske kritičare iz regije koji će u sklopu brojnih master-classova, diskusija, panela i radionica imati priliku da se međusobno upoznaju i uče od nekih od najboljih filmskih stručnjaka i umjetnika današnjice.

„Innocence Un/Protected“, tema ovogodišnjeg izdanja Talentsa Sarajevo, referenca je na film NEVINOST BEZ ZAŠTITE Dušana Makavejeva. Na ovaj način Talents Sarajevo odaju počast nedavno preminulom velikanu jugoslavenske i svjetske kinematografije i istinskom prijatelju Sarajevo Film Festivala.
 
Trinaesto izdanje Talentsa Sarajevo predavanjem o svom radu otvorit će meksički produkcijski dizajner Eugenio Caballero. Dobitnik nagrade Oscar® za rad na filmu Guillerma del Tora PANOV LABIRINT u svojoj bogatoj karijeri surađivao je i s Jimom Jarmuschom, Bazom Luhrmannnom, Sebastiánom Corderom i Alfonsom Cuarónom. U okviru potprograma „Directors Summit“, pod vodstvom Gyule Gazdaga, mladi reditelji će imati priliku susresti se i s Cristijem Puiuom, Bélom Tarrom i Aidom Begić. Cristi Puiu jedan je od najznačajnijih autora rumunjskog novog talasa, poznat po ostvarenjima SMRT GOSPODINA LAZARESCUA i SIERANEVADA. Béla Tarr kultni je mađarski filmmejker čije će sedmoipolsatno remek-djelo SÁTÁNTANGÓ u restauriranoj 4K verziji imati priliku da pogleda i publika ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. Aida Begić uspješna je bosanskohercegovačka redateljica s tri dugometražna filma: SNIJEG, DJECA i NE OSTAVLJAJ ME.
 
To su samo neki od brojnih gostiju i gošći 13. izdanja Talentsa Sarajevo. Mentor direktorima fotografije i snimateljima ove godine je Sofian El Fani, Tunižanin u čijoj se bogatoj filmografiji ističu naslovi PLAVA JE NAJTOPLIJA BOJA, TIMBUKTU i TO MORA BITI RAJ, novi film Elie Suleimana koji će biti prikazan u sklopu ovogodišnjeg Open Air programa. Glumce i glumice mentorisat će Snežana Bogdanović, koja igra glavne uloge u filmovima SIN Ines Tanović i ŠAVOVI Miroslava Terzića, koji će biti prikazani na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Glumačka radionica ugostit će i režisera Pawela Pawlikowskog, čiji će filmovi biti prikazani u ovogodišnjem izdanju programa „Posvećeno“, te glumca Uliksa Fehmiua, dobitnika Srca Sarajeva za najboljeg glumca 2012. za ulogu u filmu USTANIČKA ULICA, koji je ostvario i ulogu u filmu SIN. Bosanskohercegovački montažer Redžinald Šimek, koji je, između ostalih, radio i na filmu SIN, bit će mentor mladim montažerima.
 
Tokom trajanja 25. Sarajevo Film Festivala program Talents Sarajevo će ugostiti 64-oro perspektivnih režisera, producenata, scenarista, glumaca, snimatelja, montažera i filmskih kritičara iz zemalja Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza. Talents Sarajevo će svojim učesnicima i učesnicama i ove godine ponudit bogat program koji se sastoji od master-classova, radionica, predavanja, diskusija i filmskih projekcija. Kroz specifične programske module osmišljene za različita područja filmskog zanata, učešće slavnih međunarodnih filmskih stručnjaka, kao i laboratorije za razvoj projekata (Pack&Pitch i Script Station), ovogodišnje izdanje Talentsa Sarajevo pružit će bezrezervnu podršku i mentorstvo regionalnim talentima u njihovom kreativnom i profesionalnom razvoju i uspjehu.
 
Program Talents Sarajevo pokrenut je prije trinaest godina u saradnji s Berlinskim međunarodnim filmskim festivalom i programom Berlinale Talents. Tokom prethodnih godina program se konstantno razvijao, postepeno dobijajući status najvažnijeg mjesta za susret perspektivnih filmskih profesionalaca iz regije. Osim što okuplja mlade filmaše i pruža im priliku za profesionalno usavršavanje, Talents Sarajevo upoznaje svoje učesnike s radom etabliranih filmskih stručnjaka, informiše ih o najnovijim trendovima u filmskoj industriji i predstavlja ih regionalnoj i međunarodnoj filmskoj zajednici.
Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2024.
61 učesnik izabran za Talents Sarajevo 2023
Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2023.
Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2022.
56 učesnika izabrano za Talents Sarajevo 2021